Hos noen pasienter inneholder skjoldbruskkjertelen knuter, alt fra én til svært mange. Knuter i kjertelen utredes med ultralyd og eventuelt biopsi. De fleste knutene er ikke kreft, men godartede forandringer. Noen knuter kan likevel produsere store mengder stoffskiftehormon (toksisk knutestruma), som medfører store plager, og man vil da vurdere å fjerne kjertelen kirurgisk.
Skjoldbruskkjertelkreft er relativt sjelden med rundt 400 nye tilfeller per år i Norge. Årsaken til skjoldbruskkjertelkreft er ikke kjent, likevel kan det være forbundet med risikofaktorer som stråling, arv og kjønn (flere kvinner enn menn).
Det finnes flere typer kreft i skjoldbruskkjertelen og man skiller som regel på disse fem hovedtypene:
Symptomene på kreft i skjoldbruskkjertelen kan variere, og noen ganger kan sykdommen være asymptomatisk, spesielt i de tidlige stadiene. Symptomene på kreft i skjoldbruskkjertelen kommer av at svulsten trykker på vev omkring kjertelen. Disse symptomene kan også være tegn på andre tilstander, men man bør kontakte lege dersom symptomene vedvarer i mer enn tre uker. Her er en oversikt over de vanligste symptomene:
Dette er relativt vanlig, og i de aller fleste tilfeller ufarlig, men det er likevel det mest vanlige symptomet når det kommer til skjoldbruskkjertelkreft. Dette kan være smertefritt og kulene kan øke i størrelse over tid.
Noen pasienter kan oppleve smerte i halsen eller nakken, spesielt hvis svulsten har vokst og påvirket nærliggende strukturer.
Kreft som påvirker nerver eller strukturer nær strupehodet, kan føre til endringer i stemmen, som heshet eller grovhet.
For å avdekke utviklingen av kreft i skjoldbruskkjertelen, gjøres det en rekke utredninger, både generelle, kliniske og tilleggsundersøkelser:
Ved begrunnet mistanke om kreft vil legen henvise deg til et pakkeforløp. Pakkeforløp for skjoldbruskkjertelkreft (helsedirektoratet.no) har som mål å bidra til rask utredning og oppstart av behandling, og unngå unødvendig ventetid. Utredningsprosessen skal være mest mulig forutsigbar og minst mulig belastende for deg. Pakkeforløpet beskriver hvor mange dager de enkelte delene av utredningen bør ta. Det er et nasjonalt standardisert forløp som er faglig basert.
Behandlingen av kreft i skjoldbruskkjertelen avhenger av flere faktorer, inkludert krefttypen, stadiet ved diagnostisering, pasientens alder, generell helse og eventuell spredning av kreften til andre områder av kroppen.
Skjoldbruskkjertelkreft kan behandles med operasjon, radioaktivt jod, utvendig strålebehandling og i noen tilfeller med medikamenter, avhengig av hvilken kreftform som skal behandles. Hovedmetoden for follikulær, papillær og medullær kreft er kirurgi. Anaplastisk kreft behandles med en kombinasjon av stråling, cellegift og kirurgi.
Kirurgi: Thyreoidektomi er den vanligste kirurgiske prosedyren for skjoldbruskkjertelkreft. Målet er å fjerne hele eller deler av skjoldbruskkjertelen, avhengig av omfanget av kreftens spredning. Hvis kreften er begrenset til skjoldbruskkjertelen, kan det være tilstrekkelig å fjerne bare en del av kjertelen (lobektomi). Hvis det er spredning eller mistanke om spredning, kan en total fjerning av skjoldbruskkjertelen (total thyreoidektomi) være nødvendig.
Radioaktivt jod: Etter kirurgi kan pasienten bli behandlet med radioaktivt jod. Dette brukes for å ødelegge eventuelle gjenværende skjoldbruskkjertelceller og/eller små kreftlesjoner som ikke ble fjernet under operasjonen. Pasienten kan også bli bedt om å følge en diett med lavt jod før behandlingen for å maksimere opptaket av radioaktivt jod.
Strålebehandling: Utvendig strålebehandling kan brukes for å målrette og behandle områder hvor kreften har spredt seg, spesielt hvis det er involvering av lymfeknuter eller andre nærliggende strukturer.
Medikamenter: Fjernes hele kjertelen, produserer ikke kjertelen lenger stoffskiftehormoner og man må ta tabletter med kunstig tyroksin. Disse må tas livet ut. Denne behandlingen kan redusere risikoen for tilbakefall av kreftsykdommen.
Fjernes halve kjertelen, kan den andre halvdelen klare jobben, eventuelt med tilskudd av tyroksin.
Årsakene til kreft i skjoldbruskkjertelen er ikke helt klare, men det er faktorer som kan øke risikoen for å utvikle denne typen kreft. Her er noen faktorer som er assosiert med økt risiko for skjoldbruskkjertelkreft:
Forskningen på årsakene til skjoldbruskkjertelkreft pågår fortsatt, og det er sannsynlig at flere faktorer spiller en rolle i utviklingen av denne krefttypen.
Tidlig diagnose og behandling er avgjørende for å forbedre prognosene for skjoldbruskkjertelkreft.
KONTAKT ADMINISTRASJONEN
Finn oss på kartet
Øvre Slottsgate 7
0157 Oslo
Bli kontaktet
Send oss din kontaktinfo via skjemaet nederst på denne siden
Er det noe du lurer på? Ikke nøl med å ta kontakt! Legg igjen din kontaktinfo, så kommer vi tilbake til deg så fort vi kan.
Takk for henvendelsen. Du hører fra oss så snart som mulig.
Med vennlig hilsen
Stoffskifteforbundet
Oops, noe gikk galt.
Vennligst oppdater siden og prøv igjen!
Stoffskifteforbundet © | Webdesign av Oase