Informasjon om bruk av jodtabletter

I forbindelse med utviklingen i Ukraina skrives det mye om jod. Den siste tiden har vi også fått mange henvendelser fra våre medlemmer om bruk av jod. Her er en oppsummering av det du trenger å vite med nyttige lenker og informasjonsskriv.


Generelt er jod et næringsstoff som trengs i kroppen og som vi må få gjennom kosten eller fra kosttilskudd. (Les mer på helsenorge.no ).

Det er viktig å spesifisere at det er forskjell på et kosttilskudd med jod og jod-tabletter som primært er laget for å beskytte kroppen mot radioaktiv stråling.

Jodix tabletter er et reseptfritt legemiddel som brukes til å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen, ved radioaktivt nedfall forårsaket av atomeksplosjon eller atomulykke.
Tablettene kan gi beskyttelse mot radioaktivt jod ved atomulykker, og tablettene skal kun tas etter anbefaling fra myndighetene for å forebygge effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen.

Ved en atomulykke kan radioaktivt jod bli spredd via luften og tas opp i skjoldbruskkjertelen når man puster inn forurenset luft og/eller inntar forurenset mat og drikke. Tilskudd av naturlig jod blokkerer opptaket av radioaktivt jod i skjoldbruskkjertelen og reduserer da risikoen for å få kreft i skjoldbruskkjertelen. Jodtabletter beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer.

Det viktigste er at barn og unge under 18 år, gravide og ammende tar jodtabletter siden de har størst risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Hos voksne over 40 år er risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen såpass liten at man ikke trenger det, så voksne over den alderen anbefales å ikke kjøpe Jodix.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler  å ha jodtabletter hjemme i tilfelle atomulykker , og de skal kun tas etter råd fra myndighetene. DSA har også laget informasjonsskriv med ofte stilte spørsmål og svar om jodtabletter, og hvordan dette har innvirkning på skjoldbruskkjertelen.

Henvend deg til din fastlege eller annet helsepersonell dersom du har en stoffskiftesykdom og lurer på noe i forbindelse med dette og inntak av jod.

Les også: 

Andre innlegg

Av Kristine Lone 30. januar 2025
Vi ser etter engasjerte frivillige til en nyopprettet turnusgruppe som skal drifte våre sosiale medier! 
13. januar 2025
Stoffskiftesykdom treffer mennesker i alle samfunnslag
Av Kristine Lone 9. januar 2025
Har du en lidenskap for sosiale medier, elsker å motivere andre og har erfaring med Instagram og Snapchat? Stoffskifteforbundet søker en dyktig SoMe-ekspert til et spennende 3-måneders prosjekt !
Se flere innlegg
Share by: