Tirosintsol er T4 i flytende form og kom på det norske markedet i april 2022. For barn opp til seks år er medikamentet nå på forhåndsgodkjent refusjon etter blåreseptforskriften.

Barn illustrasjonsfoto Freeimages
FLYTENDE T4: For barn opp til seks år er medikamentet nå på forhåndsgodkjent refusjon etter blåreseptforskriften. ILLUSTRASJONSFOTO: Freeimages.com

Siden 2018 har Tirosintsol vært på det danske markedet. Tirosintsol produseres av sveitsiske IBSA, som har nordisk kontor i København. Stoffskifteforbundet har vært med i prosessen for å få Tirosintsol på det norske markedet.

Flytende T4

Medisinene som brukes til å behandle lavt stoffskifte i Norge i dag er i tablettform. Tirosintsol er flytende, og er lettere for eksempelvis barn å innta. Statens legemiddelverk har vedtatt at for barn opp til seks år er på refusjon etter folketrygdloven §5-14 (stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler) og blåreseptforskriften §2 (forhåndsgodkjent refusjon). Legemiddelverkets vedtak gjelder kun for barn opp til seks år.

Tirosintsol ble innvilget markedsføringstillatelse (MT) i 2019 og har vært markedsført i Norge siden 1. april 2022. Helfo har tidligere innvilget individuell stønad til behandling med uregistrert (dvs. uten MT) levotyroksinnatrium (virkestoffet T4, red.anm.) i flytende form, men det gis ikke nå lenger.

Dette er Tirosintsol:

  • Flytende T4 til behandling av lavt stoffskifte.
  • Inneholder T4, glyserol og renset vann, og inneholder ikke andre tilsetningsstoffer som det kan være i tablettform.
  • Kommer i 12 styrker fra 13-200 mikrogram. Dette betyr at behandlingen lett kan tilpasses individuelle behov. Dosen justeres av en lege.
  • Kommer i en endosebeholder.
  • Krever ikke oppløsning i magen og tas opp direkte i tarmen.

Større mangfold

Stoffskifteforbundet har i flere år jobbet for et økt mangfold av medisiner. Generalsekretær Eddy Kjær er positiv til Legemiddelverkets vedtak for barn opp til seks år.

– Dette er gledelige nyheter for en sårbar gruppe, nemlig barn. Vi kommer til å jobbe videre for at flere medisiner kommer på refusjon, sier Kjær.

Ved spørsmål om Tirosintsol, finner du kontaktinformasjon til IBSA Nordic her