Overgangsalder og stoffskiftesykdom - hva vet vi?

Symptomer på overgangsalder og stoffskiftetilstander kan ligne på hverandre, men det er lite forskning på koplingen.

Gro Elisabeth Helland (49) trodde hun hadde kommet i overgangsalderen da hun høsten 2019 fikk diverse helseplager som høy hvilepuls, slitenhet og hetetokter.


− Jeg har inntrykk av at mange kvinner på min alder som strever med helseplager, ikke blir ordentlig undersøkt. Det virker som mange får beskjed om at det mest sannsynlig bare er overgangsalder, sier hun til Norsk Ukeblad.


Begrenset forskning

Gro, som nå er i overgangsalderen, har fått påvist høyt stoffskifte. Hun vet ikke om det var overgangsalder hun slet med fra start, i tillegg til høyt stoffskifte.


I det hele tatt er det begrenset forskning på koplingen mellom overgangsalder og skjoldbruskkjertelen. Forholdet er komplisert, skriver tre forskere i en artikkel i det medisinske tidsskriftet Climacteric fra 2014. De oppsummerer slik:


  • Skjoldbruskhormonnivået påvirker ikke plagene ved overgangsalderen nevneverdig. Overgangsalderen kan derimot forandre symptomene på noen sykdommer i skjoldbruskkjertelen, spesielt autoimmune sykdommer.


  • Skjoldbruskkjertelen spiller ingen direkte rolle i utviklingen av komplikasjoner ved overgangsalderen. Men både høyt og lavt stoffskifte kan forverre åreforkalkning og beinskjørhet.


  • Kvinner med lavt stoffskifte som får østrogentilskudd etter overgangsalderen, bør diskutere dette med lege, fordi det kan påvirke behovet for medisiner.


Indisk studie

En artikkel som ble publisert i tidsskriftet Cureus i 2023, tar for seg en studie av 150 indiske kvinner over 40 år.


61 av kvinnene var i premenopausal alder og 89 i postmenopausal alder. 53,3 prosent hadde normalt stoffskifte, 13,3 prosent hadde hypotyreose, 3,4 prosent hadde hypertyreose, 23,3 prosent hadde subklinisk hypotyreose, og 6,7 prosent hadde subklinisk hyptertyreose.


Forskerne sammenliknet overgangsalderplager med stoffskifteforstyrrelser og kom frem til at det ikke var signifikante forskjeller i somatiske symptomer mellom de ulike stoffskiftelidelsene. Studien konkluderer med at stoffskifteforstyrrelser er vanlig blant kvinner i både kvinner i pre- og postmenopausal alder.


− Kan mistolkes

Erik Fink Eriksen er spesialist i endokrinologi og i indremedisin og professor emeritus ved Universitetet i Oslo. Han sier de to nevnte artiklene ikke viser direkte evidens for at østrogenmangel knyttet til menopause påvirker stoffskiftet signifikant. Men:

− En del symptomer som ses ved østrogenmangel, er mye lik symptomer man ser ved dårlig regulert hypotyreose og hypertyreose. Hetetokter kan mistolkes som tegn på høyt stoffskifte. Kognitive vansker, dårlig hukommelse, depresjon, søvnvansker og ledd- og muskelsmerter ses både ved østrogenmangel og hypotyreose med stor interindividuell variasjon, skriver Eriksen i en e-post til Thyra.







Fakta om overgangsalderen


  • Symptomene ved overgangsalder (klimakteriet) kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører (menopausen), faktisk så mye som ti år før. Forandringene inntrer ofte i 40-årene.


  • Ettersom du nærmer deg menopausen, lager eggstokkene mindre av to hormoner: østrogen og progesteron. Som et første tegn kan menstruasjonene bli mer uregelmessige i årene før.


  • Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.


  • Du kan ikke bli gravid etter menopausen, men du bør bruke prevensjon inntil du er helt sikker. Det anbefales at du bruker prevensjon i 12 måneder etter siste menstruasjon for å være på den sikre siden.


  • De fleste kvinner slutter å menstruere når de er mellom 45 og 55 år, men hos noen kan menopausen opptre tidligere eller senere.


De vanligste symptomene på overgangsalderen


  • Hetetokter der du plutselig føler deg varm, svetter og blir rød i ansiktet. De kan være milde eller så sterke at de vekker deg om natten. Noen opplever at hetetoktene kan utløses av koffeinen i kaffe, sterkt krydret mat, varm drikke eller av alkohol.


  • Nattesvette, ofte i forbindelse med hetetokter. Nattesvette kan imidlertid også ha andre årsaker, så oppsøk lege dersom du har dette problemet.


  • Slimhinnen i skjeden blir tynnere og tørrere i overgangsalderen. Dette kan gi kløe og gjøre samleie smertefullt.


  • Mindre sexlyst.


  • Søvnvansker. Du kan både få innsovningsvansker, nattlig oppvåkning på grunn av hetetokter og våkne tidligere enn normalt.


  • Vektøkning, mindre muskelstyrke og mer fett rundt midjen. Det er imidlertid vanskelig å vite om dette skyldes hormonforandringer eller aldring.


  • Tristhet, depresjon og humørsvingninger. Noen føler seg mer engstelig og glemmer lettere.


  • Vanligvis kan legen stadfeste at det er overgangsalder du gjennomgår ut ifra symptomer og alder. Er du yngre enn 40 år, kan du ta en blodprøve som heter FSH for å være helt sikker.


Kilde: Helsenorge.no


Andre innlegg

Av Kristine Lone 30. januar 2025
Vi ser etter engasjerte frivillige til en nyopprettet turnusgruppe som skal drifte våre sosiale medier! 
13. januar 2025
Stoffskiftesykdom treffer mennesker i alle samfunnslag
Av Kristine Lone 9. januar 2025
Har du en lidenskap for sosiale medier, elsker å motivere andre og har erfaring med Instagram og Snapchat? Stoffskifteforbundet søker en dyktig SoMe-ekspert til et spennende 3-måneders prosjekt !
Se flere innlegg
Share by: