Get Involved
ABOUT US
resources

Velkommen til

"Hvordan leve bedre med stoffskiftesykdom”

– Et mestringskurs for deg med stoffskiftesykdom 

Synes du livet har blitt veldig annerledes enn før stoffskiftesykdommen? Synes du det er mye informasjon å forholde seg til? Strever du med å vite hva som er de beste valgene for deg i den situasjonen du er i nå? 


Det forstår vi! Derfor har vi samlet de fremste ekspertene på sine respektive felt, for å gi deg den mest oppdaterte og sikreste informasjonen, og gi deg verktøyene som gir bedre mestring av sykdommen. I dette kurset vil du lære om alt fra søvn, kosthold, fysisk aktivitet, til rettigheter med mer. Fordi medisinering og dosering er høyst individuelt, og noe som må tas i samråd med lege, går vi ikke inn på det i dette kurset, men gir deg råd, tips og strategier på alt annet du som stoffskiftesyk, møter i hverdagen. 

Hva koster kurset?


Standard

For deg som ikke er medlem i Stoffskifteforbundet.


1000,–

Meld deg på

Medlemspris

For medlemmer i Stoffskifteforbundet*


KUN

200,–

Meld deg på

* Er du medlem og 100% ufør betaler du ingen kursavgift

Ikke medlem?

Meld deg inn her, så får du kurset til medlemspris.


Bli medlem her

Hva får du når du melder deg på kurset? 


Når du melder deg på får du tilgang til ni direktesendte webinarer som dekker ni viktige mestringsrelaterte tema relevante for mennesker med stoffskiftesykdom. Foredragsholderne er nøye utvalgte, og ansett som eksperter innenfor sine respektive felt. Fullstendig kursplan med tema og foredragsholder finner du under. 


Du kan velge å delta «live» på webinaret, eller se det i opptak. Deltar du «live» får du mulighet til å stille spørsmål. Opptakene er tilgjengelig fra og med det aktuelle webinaret, og ut kursets varighet. På denne måten kan du delta slik det passer for deg, og du kan se webinarer om igjen dersom du ønsker det.   


Som deltaker vil du få invitasjon til å være med i en lukket diskusjonsgruppe på Facebook. Denne gruppen blir vårt digitale klasserom, og her kan du «møte» andre, dele erfaringer og lufte dine tanker. Det legges opp til diskusjon i forkant og etterkant av hvert webinar, ved hjelp av refleksjonsspørsmål tilpasset de ulike temaene. Deltakerne står så klart fritt til å lene seg på hverandre ellers under kurset. 

Meld deg på

Hvem er kurset for?

Dette kurset passer for alle med en stoffskiftesykdom, uavhengig om det er høyt eller lavt, som søker etter råd og tips for å bedre håndtere sykdommen. Vi er alle forskjellig, og med ulike utfordringer, og dette kurset favner derfor bredt.  Innholdet er egnet for alle aldersgrupper og alle kjønn.

Digitalt klasserom

Som deltaker vil du få invitasjon til å være med i en lukket diskusjonsgruppe på Facebook. Denne gruppen blir vårt digitale klasserom, og her kan du «møte» andre, dele erfaringer og lufte dine tanker. Det legges opp til diskusjon i forkant og etterkant av hvert webinar, og deltakerne står så klart fritt til å lene seg på hverandre ellers under kurset.  

Kursplan


14. august

2024 kl. 19:00

Mestring i en annerledes hverdag

Med Cato Zahl Pedersen (Toppidrettsutøver, foredragsholder, og grunnlegger av filosofien bak Catosenteret

04. september

2024 kl. 19:00

Å leve med kronisk sykdom - hvordan ivareta sin psykiske helse?

Med Elin Fjerstad

(Psykologspesialist ved Enhet for psykiske helsetjenester på Diakonhjemmet Sykehus)

25. september

2024 kl. 19:00

Kostholds- og livsstilsendringer for deg med stoffskiftesykdom

Med Inge Lindseth

(Klinisk ernæringsfysiolog ved House of Health, Oslo)

15. oktober

2024 kl. 19:00

GOD SØVN - HVORDAN OG HVORFOR?

Med Bjørn Bjorvatn

(Professor i allmennmedisin, Phd innen søvnforskning)

06. november

2024 kl. 19:00

HVA ER MINE RETTIGHETER?

Med Atle Larsen

(Juridisk rådgiver i LHL og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon)

27. november

2024 kl. 19:00

HVORDAN KOMME I GANG MED FYSISK AKTIVITET?

Med Heidrun Holdhus Anfinset (Fysioterapeut ved Frisklivssentralen i bydel Bjerke, Oslo)

18. desember

2024 kl. 19:00

STRESS, FATIGUE OG SMERTE - HVORDAN HÅNDTERE DET?

Med Frauke Musial

(Utdannet psykolog, professor i helsetjenesteforskning ved Universitetet i Tromsø)

08. januar

2025 kl. 19:00

SEKSUALITET OG KRONISK SYKDOM

Med Siri Dalsmo Berge

(Lege, forsker og parterapeut)

29. januar

2025 kl. 19:00

HVA ER FREMTIDENS BEHANDLINGSALTERNATIVER?

Med Sara Hammerstad

(Overlege og professor ved Endokrinologisk avdeling på Oslo universitetssykehus/ Universitet i Oslo)

Meld deg på

Kursets foredragsholdere


Cato Zahl Pedersen 

Toppidrettsutøver, foredragsholder, og grunnlegger av filosofien bak Catosenteret

Etter en høyspentulykke i 1973 snudde livet seg for den pianospillende odelsgutten. Han så at det var ikke bare ham som endret seg, men omgivelsene forholdt seg også annerledes til en som er «annerledes». 

Zahl Pedersen har bevisst drevet en «funksjonskamp» siden ulykken. Det har ført til 13 gullmedaljer i Paralympics (1980-94), en ekspedisjon til Sydpolen (1994), bestigelse av Cho Oyu (8.201 moh) i 2005 og Mount Everest (8.650 moh) i 2007. 

  • Les mer

    For andres mestringsopplevelser har han bidratt til etablering og tre års ledelse av CatoSenteret – et senter for egen mestring i rehabilitering. Han har vært prosjektleder for Gode hoder i arbeid, som er et Abelia/NHO-eid prosjekt med hensikt å bidra til et større mangfold i arbeidslivet. 



    Nå jobber han som utvikler i Olympiatoppen. 

Foto: Morten Krogvold

Foto: Kjell Håkon Kielland Larsen, Diakonhjemmet Sykehus

Elin Fjerstad 

Psykologspesialist ved Enhet for psykiske helsetjenester på Diakonhjemmet Sykehus

Fjerstad er spesialist på barn og unge, men har de siste tyve årene jobbet med voksne mennesker som har fysiske sykdommer. Hun har et spesielt engasjement for å bruke psykologens verktøykasse også for mennesker med fysiske sykdommer og er en av dem som har bidratt til å utvikle fagområdet klinisk helsepsykologi. Elin underviser mye både for pasienter og pårørende og for helsepersonell. 

  • Les mer

    Fjerstad har skrevet flere fag- og selvhjelpsbøker deriblant «Frisk og kronisk syk». Boken tar for seg hvordan det oppleves å ha en sykdom som aldri går over, og hvordan man lever best mulig med de utfordringene det innebærer? Hvordan balanserer man mellom det å være syk og frisk på samme tid? Boken retter søkelyset mot de psykologiske aspektene ved kronisk somatisk sykdom. 



    Sammen med Torkil Berge og Lars Dehli har hun skrevet boken «Energityvene», som handler om hvordan man håndterer utmattelse i sykdom og i hverdagen.  

Inge Lindseth 

Klinisk ernæringsfysiolog ved House of Health, Oslo

Lindseth er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo. Hans spesialområder er mage-tarmplager, diabetes, overvekt, ME og de som ønsker å få mer ut av treningen og prestere maksimalt i idrett. Inge tar også imot pasienter for de fleste andre tilstander der kosthold spiller en rolle, inkludert personer som ikke har fått spesifikke diagnoser når det gjelder deres helseproblemer. 

  • Les mer

    Lindseth er opptatt av at kostholds- og livsstilsveiledningen fører til at du som pasient får en livsstil som er gjennomførbar i lengden og gir varige resultater. Dette krever ikke bare en individuell tilpasning av kostholdsrådene du får, men også at selve vaneendringsprosessen ses i sammenheng med dine samlede utfordringer, det være seg av følelsesmessig, sosial, motivasjonsmessig og praktisk art. I motsetning til slitet og det negative forholdet mange ender med på tradisjonelle slankekurer og ekstremdietter, er Inges mål at du oppnår økt overskudd, økt matglede, ingen plagsom sultfølelse mellom måltidene og et ukomplisert forhold til mat.



    Lindseth ga i januar 2023 ut boka Femdagers nullstilling, som handler om fasteimiterende diett. Han er den som har lansert fasteimiterende diett som gjennomføres med vanlige matvarer i Norge, og han holder også kurs i fasteimiterende diett. 



    Følg gjerne Lindseth på Instagram: @lindsethernaering  

Foto: Silje Pedersen

Foto: Universitetet i Bergen

Bjørn Bjorvatn 

Professor i allmennmedisin, Phd innen søvnforskning 

Bjorvatn er leder av Nasjonalt senter for søvnmedisin (www.sovno.no) ved Haukeland Universitetssjukehus og lege/søvnspesialist ved Bergen søvnsenter. Han er professor i allmennmedisin ved Universitetet i Bergen, og har en doktorgrad innenfor søvnforskning. Bjorvatn har i mange år forsket på søvn og søvnlidelser, og hovedfokusområdene er insomnia, cirkadiske rytmer og andre søvnlidelser. Bjorvatn har publisert over 300 vitenskapelige artikler og forfatter flere bøker, blant annet «Bedre søvn. En håndbok til deg som sover dårlig», «Søvnsykdommer. Moderne utredning og behandling», «Ungdomssøvn. Utredning og behandling av forstyrret døgnrytme og andre søvnlidelser» og «Skiftarbeid og søvn. Slik mestrer du nattarbeid og uregelmessig arbeidstid». 

Atle Larsen 

Juridisk rådgiver i LHL og FFOs rettighetssenter


Larsen er jurist i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Han har lang erfaring innenfor trygderettsområdet med individuell bistand og interessepolitisk arbeid. Han har vært medlem i flere offentlige klagenemder og offentlige utvalg.

Foto: FFO

Foto: Privat

Heidrun Holdhus Anfinset

Fysioterapeut ved Frisklivssentralen, bydel Bjerke i Oslo

Anfinset er utdannet fysioterapeut og har 11 års erfaring med endringsadferd gjennom jobben på Frisklivssentralen i Oslo. Anfinset sier hun har verdens beste jobb der hun får lov til å jobbe med mennesker som ønsker å leve litt sunnere, enten det er å komme i gang med fysisk aktivitet, slutte å røyke eller endre spiseadferd. Disse tingene er ofte lettere å få til når man er flere om det, og det er nettopp det de er på Frisklivssentralen. Anfinset får mye inspirasjon og glede av å se mennesker som blomstrer når de opplever mestring over egen helse. 

Frauke Musial 

Utdannet psykolog, professor i helsetjenesteforskning

Musial jobber med alternativ behandling ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM), på Institutt for Samfunnsmedisin, ved Universitetet i Tromsø. Hun har fokus på psykobiologi og psykofysiologi og ble utnevnt som Norges første professor innen alternativ behandling i 2015. 

  • Les mer

    Musial har forsket på det nevrovitenskapelige grunnlaget av emosjoner og smerter, hun har gjennomført og ledet en rekke kliniske studier om alternative behandlingsmetoder, og er en ekspert på forskningsmetodikk innenfor ikke-farmakologisk intervensjonsforskning. Hun har bidratt til forskningsfeltet med en rekke internasjonale vitenskapelige publikasjoner og har skrevet mer enn 250 forskningsartikler og bokkapitler. For tiden er hun hovedredaktør av den vitenskapelig fagtidsskrift «Complementary Medicine Research», hos Karger forlag. 



    Musial er ikke fremmed for fatigue, stress og smerte. Hun fikk diagnosen multippel sklerose da hun var 35 og er siden blitt rullestolbruker. Men hun driver med hest og synes livet er gøy. 

Foto: Ida Erlandsen

Siri Dalsmo Berge 

Lege, forsker og parterapeut

Dalsmo Berge er spesialist i allmennmedisin og har vært fastlege i over 15 år. Sammen med en gjeng flotte fastlegekollegaer drive hun legesenteret Bjønneslegene i Arendal. Dalsmo Berge er særlig interessert i sammenhengen mellom nære relasjoner og seksuell helse, og hvordan man kan ta vare på dette også i perioder med sykdom. Ved siden av jobben som fastlege, er hun parterapeut, og forsker ved Universitetet i Bergen.

  • Les mer

    Som forsker har hun vært særlig interessert i problemstillinger knyttet til samliv i fastlegekonsultasjonene. Resultatene fra arbeidet er under publisering. Dalsmo Berge er også forfatter av flere bøker: Bruksanvisning for parforholdet og Bruksanvisning for hverdagssexen. Bøkene gir konkrete råd og tips for å styrke relasjonen i parforholdet.  



    Følg gjerne Dalsmo Berge på Instagram: @siridalsmoberge



    "Vi lærer av våre pasienter og får erfaring. Vi forstår mer når vi forsker med håpet om å komme litt lengre fram. Så vil jeg takke alle som deltar i forskningsprosjekter." 

Sara Hammerstad  

Overlege og professor ved Endokrinologisk avdeling på Oslo universitetssykehus/ Universitet i Oslo

Hammerstad er utdannet lege i Frankrike, med spesialisering i indremedisin og endokrinologi fra Norge. Interessen for tyreoideasykdommer begynte under spesialiteten og vokste etter doktorgraden som undersøkte sammenhengen mellom virusinfeksjon og autoimmun hyper- og hypotyreose. Et senere forskningsopphold i USA, med en av de fremste forskningsgruppene i verden, har gitt mer dybde i sykdommen, samt forståelse for hvor vanskelig det er å finne årsak og nye behandlingsstrategier.

  • Les mer

    Hammerstad brenner for forskning, men elsker jobben som kliniker. Hun er opptatt av å se pasienten i helhet, og at de har tilgang til riktig informasjon, best tilgjengelig behandling og oppfølging. Slik blir de friske, eller friskest mulig.



    Hammerstad har en delstilling ved Universitet i Oslo der hun underviser medisinske studenter i stoffskiftesykdommer. Her forsøker hun vektlegge viktigheten av riktig og tidlig diagnose, og riktig behandling.  

Foto: Vibeke Skretting

Share by: