Trude Mostue sliter med lavt stoffskifte

Veterinær Trude Mostue, som denne vinteren har vært aktuell i «Farmen kjendis» på TV 2, plages av lavt stoffskifte. Hun fikk diagnosen for åtte år siden og håper legene tar grep på området. For henne fungerer ikke Levaxin optimalt.

For Trude Mostue er det plagsomt å leve med lavt stoffskifte.

– Det sliter på meg, til tross for stabile blodverdier og daglig 100 mg med Levaxin. Jeg er veldig trett og sover mye. Jeg blir fort kald og har problemer med hukommelsen, men jeg holder det i sjakk med kaffe og ginseng, forteller hun.

Hun oppdaget sykdommen for åtte år siden da hun ikke ble gravid så kjapt som hun ønsket og rutinemessig tok en blodprøve. Legen fant da ut han hadde lave T3- og T4-verdier og autoimmun hypothyreose.

– Jeg begynte da med Thyroxine-Levaxine og ble gravid én måned senere. Jeg følte meg også noe bedre av symptomene, forklarer hun.

Utfordringer på Farmen
Den litt bedre følelsen varte dessverre ikke lenge. Likevel bestemte den tidligere tv-veterinæren seg for å bli med på «Farmen kjendis» på TV 2. Hun fikk lov å ta med seg medisiner og dro optimistisk til tv-innspillingen.

– Jeg krevde ingenting på gården, annet enn medisinene mine. Jeg har lavt stoffskifte, og det slet jeg med litt der inne, så de medisinene måtte jeg ha med inn, sa Trude til TV 2 underveis i serien.

Les mer på TV 2s eget nettsted

Hun fikk problemer på grunn av sykdommen.

– Først gikk det greit, men så gjorde jeg en stor tabbe. Vanligvis spiser jeg veldig lite melkeprodukter, men her ble melk og fløte én av hovedingrediensene. Vi spiste grøt flere ganger om dagen, så etter hvert påvirket nok dette opptak av medisinen. Etter fire uker var jeg unaturlig slapp og ullen i hodet, men trodde det var omstendighetene og stresset vi levde under. Da jeg kom ut hadde jeg langt under normalen av T4 og T3 i blodet, så det forklarte jo mine symptomer, sier hun i dag.

Hun holdt sykdommen skjult for de andre deltakerne og sa i et intervju med TV 2 etter exiten at hun ikke deltok for å vinne serien.

Hennes motivasjon på Farmen kjendis var å lære hvordan man kunne drive gården som for 100 år siden og ta vare på dyrene. Hun merket fort at det ikke var så mange andre som var opptatt av akkurat det, og følte seg malplassert i tv-konseptet. Kombinert med en ganske direkte væremåte i forhold til omgivelsene, ble det tøft for henne å trives på Farmen.

I dette intervjuet med VG forteller hun hvordan opplevelsene hadde vært både under og etter innspillingen.

– Rent generelt klarte jeg i aller høyeste grad å gjøre det jeg måtte gjøre der inne av praktiske gjøremål, men det gikk på pur viljestyrke.

Vanskelig med råd til andre som er rammet – trenger selv hjelp
Trude er for tiden under vurdering for kombipreparater med T4 og T3 fordi Levaxin ikke hjelper nok på symptomene hennes.

– Hverdagen er tung, og jeg føler det er mange som kan mye om stoffskifte av leger, men at det samtidig er mye vi ikke vet rent medisinsk, sier hun og håper det vil bli forsket mer på stoffskifte i fremtiden.

– Det er egentlig en sykdom jeg ser at vi ikke vet alt om, og det er nok mange som er i min situasjon; som går på Levaxin, har tilsynelatende normale verdier, men fortsatt får symptomer. Jeg er én av dem, sier hun og fortsetter:

– På Farmen gikk det veldig galt på grunn av høyt melkeinntak. Blodverdinivået sank mye, men jeg sliter også i en normal setting uten melkeprodukter. Jeg har veldig lite energi, er trett og kan sove ubegrenset, i tillegg til å ha hukommelsesproblemer og en følelse av konstant kulde. Jeg håper jeg får en bedre respons på å endre sammensetningen av medisiner, for dette er en veldig slitsom sykdom å leve med.