Selskap i Danmark (BIOFAC) lanserer ny stoffskiftemedisin for hypotyreose

Danmark har fått en ny produsent av tyroidmedisiner for lavt stoffskifte, lansert av selskapet BIOFAC. Formålet med den nye medisinen, som er tyreoideaekstrakt utvunnet fra skjoldbruskkjertelen til svin, er å dekke behovet til pasienter med hypotyreose som fremdeles har vedvarende symptomer med behandling av syntetisk medisin levotyroksin (T4).

20. november kom BIOFAC med nyheten om at de lanserer en ny «natural Thyroid API» for behandling av hypotyreose. API er en engelsk forkortelse for aktiv farmasøytisk ingrediens. Selskapet skal produsere etter USP-standard.

BIOFAC er et innovativt selskap i Danmark med nesten 70 års produksjonskompetanse innen levering av naturlige ingredienser til deres kunder innen farmasøytiske selskaper, næringsmiddelindustrien og kosmetikkindustrien over hele verden.

Standard behandling for hypotyreose er erstatning av skjoldbruskkjertelhormonet med et syntetisk T4 hormon – levotyroksin. Imidlertid antyder forskningsresultater fra Danmark at 5-10% av pasientene med lavt stoffskifte som blir behandlet med levotyroksin viser vedvarende symptomer til tross for at de har normale TSH-verdier.

Omtrent halvparten av alle pasienter foretrekker naturlig behandling som inneholder T3 og T4, sammenlignet med bare syntetisk T4, primært på grunn av færre bivirkninger.

Den nye behandlingsmetoden inneholder hormonet tetraiodothyronin, også kjent som tyroksin eller T4, og triiodotyronin, ellers kjent som liothyronin eller T3 – som produseres naturlig av skjoldbruskkjertelen. Hormonene absorberes lett.

På deres nettside skriver teamet bak BIOFAC at de har jobbet målrettet med EU-sertifisering av denne nye produksjonen, og er nå fornøyde med å å kunne tilby naturlig Thyroid API til deres profesjonelle samarbeidspartnere over hele verden.

Stoffskifteforbundet vil spesifisere at stoffskiftemedisinen ikke er tilgjengelig i Norge. Forbundet har i flere sammenhenger tatt til orde for å iverksette tiltak som gir bedre tilgang på stoffskiftemedisiner. Noen av tiltakene inkluderer full byttbarhet i apotek og økt mangfold av medisiner på refusjon.

Du kan lese mer om BIOFAC her (på engelsk).

Les også: Endokrinolog: – Vi må la pasienter få prøve kombinasjonsbehandling