Ny stoffskiftemedisin godkjent!

God nyhet: I dag ble Thyroid NAF 30mg og 120mg tabletter godkjent for markedet. Medisinen vil bli levert grossister i neste uke og vil være tilgjengelig i apotek fra uke 43.


Thyroid NAF er blitt til etter et samarbeid mellom Stoffskifteforbundet og flere andre aktører.

I mai 2022 kunngjorde forbundet at arbeidet med å få på plass apotektilvirket thyroidmedisin for hypotyreose var i gang. Hensikten har vært å styrke forsyningen av medisiner mot lavt stoffskifte i Norge. Den nye medisinen har fått navnet Thyroid NAF. NAF er en forkortelse for Norsk Apotekerforening.

De apotekfremstilte legemidlene er unntatt kravene om markedsføringstillatelse i Norge. Det betyr at Thyroid NAF-tablettene, på samme måte som de utenlandsproduserte preparatene som selges i Norge i dag, ikke er vurdert av Legemiddelverket.

Forskriver har et særlig ansvar for å sette seg inn i preparatet og bruken av det før preparatet skrives ut til pasienter. Produksjonsstedene inspiseres av norske legemiddelmyndigheter for å sikre at de produserer i henhold til regelverket.

Naturlig fremstilt

Råvaren til Thyroid NAF-tablettene er naturlig fremstilt av kjertelekstrakt fra svin og inneholder begge stoffskiftehormonene T4 og T3. Tablettene produseres i styrker på 30, 60 og 120 milligram av Kragerø Tablettproduksjon.

– Både råvaren og tablettene analyseres av et godkjent analyselaboratorium med høy kompetanse på slike analyser, forteller Reidun Ree, daglig leder i Serviceproduksjon AS.

Selskapet er heleid av Apotekerforeningen og forvalter salget av alle NAF-tabletter i Norge.

Tre andre naturlige stoffskiftepreparater

Før sommeren laget Kragerø Tablettproduksjon ferdig et parti av hver av de tre tablettstyrkene. Prøver ble sendt til analyser, og i august ble det klart at 60-milligramstablettene er godkjent og tilgjengelig for grossister og apoteker. Tablettene på 30 og 120 milligram ble altså godkjente i dag, og blir tilgjengelige i uke 43.

Foruten Thyroid NAF finnes det fra før tre såkalte NDT-preparater i Norge. NDT står for natural desiccated thyroid, som betyr at de er naturlig fremstilt. De andre tre preparatene er Thyroid Armour fra USA, Thyroid Erfa fra Canada og Thyreoid Glostrup fra Danmark. Ingen av dem har markedsføringstillatelse i Norge, så legen må søke Statens legemiddelverk (SLV) for hver resept.

Leveringsproblemer

– Det har vært leveringsproblemer med disse i perioder, så pasienter har måttet hive seg rundt og bytte merke eller benytte annen stoffskiftehormonbehandling uten medisinske grunner til medisineringsendringen. Noen ganger har dette ført til forverring av symptomene og uheldig påvirkning av prøvene, sier Lars Omdal. Han er allmennlege ved Balderklinikken i Oslo og svært erfaren når det gjelder å behandle stoffskiftesykdommer. Omdal har engasjert seg i arbeidet med å få på plass norskproduserte thyroidmedisiner.

Omdal sier Thyroid NAF er billigere enn de andre NDT-preparatene. Han tok en prissjekk på Balder apotek i august.

– Spesielt Armour har tatt av de siste årene. 100 tabletter med 60 milligram koster 1946 kroner, mens Thyroid NAF koster 1019 kroner i samme styrke og antall. Erfa i samme styrke koster 1172 kroner. Så Thyroid NAF er billigst, noe vi selvfølgelig ønsker velkommen, sier Omdal.

Prisene på Thyroid NAF vil imidlertid variere fra apotekkjede til apotekkjede.

– At preparatet er norskprodusert av kjente aktører, betyr også økt mulighet for oss som jobber på feltet, til å få innsikt i kvalitetssikringen av preparatene. Kanskje byr det også på muligheter for forskningssamarbeid. Det er svært viktig at vi kan stole på stabiliteten i T4- og T3-innholdet i tablettene. Det jobbes med å forbedre analysemetodene. Det er også veldig viktig at leveringen mot apotek og bruker er stødig, sier Omdal.

Disse er medisinene rettet mot

I likhet med de andre NDT-preparatene retter Thyroid NAF seg mot pasienter med lavt stoffskifte som opplever liten eller kun delvis bedring av vanlig T4-behandling alene eller av kombinasjonsbehandling av T4 og Liothyronin.

– Typiske symptomer er fortsatt hjernetåke, unormal tretthet, nedstemthet, lite ork og vedvarende frossenhet. Etter min erfaring reagerer noen med mer hyperaktige symptomer på Liothyronin, som de ikke opplever på tilsvarende T3-doser av NDT. Dessverre mangler vi fortsatt gode, kliniske studier på NDT-behandling. Men klinisk erfaring tilsier at en del pasienter opplever NDT som betydelig bedre. Noen sier at de takket være NDT holder seg i jobb og er rimelig oppegående i form og hode, forteller Omdal.

– Livslang medisinering uten å vrenge lommeboka

Thyroid NAF og de andre NDT-medisinene er relativt like når det gjelder T4- og T3-innhold. Men hjelpestoffene i tablettene varierer litt, forteller Omdal. Thyroid NAF inneholder maisstivelse, litt laktose, gelatin, magnesiumtearat og talkum.

– Hvordan vurderer du sjansen for at Thyroid NAF kommer på blå resept?

– Det kan være lettere å få gjennom blåresept på et NAF-preparat sammenlignet med medisiner uten markedsføringstillatelse som ikke er i NAF-ordningen, som de andre NDT-preparatene. Det hadde vært bra om Helfo, Statens legemiddelverk, legemiddelprodusenten og Stoffskifteforbundet kunne sette seg ned sammen og se på hva som kreves. Det gjelder tusenvis av pasienters mulighet til livslang medisinering med det de faktisk opplever fungerer bes for dem, uten å måtte vrenge lommeboka på hver apotektur, sier Omdal.

Bildetekst, fra venstre: Line Nestli, seniorrådgiver i Serviceproduksjon AS, generalsekretær Mette Kaaby i Stoffskifteforbundet og daglig leder Reidun Ree i Serviceproduksjon AS. Foto: Vibeke Skretting

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 27. juni 2025
Skal du ha med deg stoffskiftemedisinene på stranda i sommer? På telttur? Ha dem i bagasjerommet på bilen? Eller bare være lenge ute i sola? Da bør du være klar over at det er en stor sjanse for at medisinene dine ikke tåler den sterke varmen. Heldigvis finnes det løsninger. Mange er uvitende om at medisinene deres ikke skal utsettes for temperaturer over 25 grader – eller fuktighet. Levaxin er blant mange medisiner som ikke skal oppbevares i over 25 grader. Og medisiner skal ikke oppbevares på badet, fordi det oppstår fuktighet som kan skade eller svekke medisinene der. Kan gi nye bivirkninger Vel så ille er det å utsette medisinene for sterk varme og direkte sollys. Da er det fare for at virkestoffene skades, og effekten av medisinene reduseres. I noen tilfeller kan medisinene også gi flere eller andre bivirkninger. Det er kanskje ikke så farlig for pakken din med Paracet, men langt verre dersom du for eksempel tar stoffskiftemedisiner som Levaxin, der doseringen av virkestoffene er helt avgjørende. Alle medisiner har informasjon om oppbevaring i pakningsvedlegget, og de fleste skal oppbevares i romtemperatur. Noen medisiner, som for eksempel insulin, skal oppbevares i kjøleskap. Mange tenker ikke over dette når de skal ligge på stranda eller er på telttur på dager med sterk varme. Noen oppbevarer også dosetten med de daglige dosene medisin i vinduskarmen, noe som frarådes sterkt av akkurat de samme grunnene. Står sola på mot vinduet, blir det nemlig altfor varmt for medisinene. (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Lasse Jangaas 26. juni 2025
De fleste er hos legen når de får diagnosen. Janne Amble var på TV. Tekst og foto: Lasse Jangås Så er hun ikke helt som alle andre: En journalist som dukker opp før avtalt tid. En kvinne som ikke sier at hun hater å bli fotografert. Systematikeren som lett vimsete nettopp parkerte sykkelen feil, ikke helt vet hva klokka er og som dessverre har kommet i skade for å ta med seg ektemannens nøkler på vei ut døra. Ikke minst: Hun som hevder å ha funnet sin egen vei ut av stoffskifteproblemene. 4 x Gullruten Kanskje er sannheten at hun faktisk er som alle andre? At en av suksessfaktorene er hennes mot til også å vise fram menneskelig usikkerhet, nysgjerrighet og sårbarhet – og faktisk være seg selv på TV? I så fall har Janne Amble funnet den ideelle kollega på jobben; Kadafi Zaman innehar de samme kvalitetene – rausheten, ydmykheten og fagkompetansen som skal til for å nå hjem hos det norske folk. Og ulike juryer. Glimrende journalistikk kombinert med en befriende ujålete og autentisk tilstedeværelse på skjermen har gitt dem Gullruten i 2021, 2023, 2024 og 2025 for suksessen «Norge bak fasaden» på TV2. Over en million seere på episodene Dødsenglene . (Artikkelen fortsetter under bildet.)
Av Carita 23. juni 2025
27. august kl. 19.00 kan du høre endokrinolog og indremedisiner Erik Fink Eriksen snakke om overgangsalder og stoffskiftesykdom. Hvordan vet du egentlig hva som er hva?
Se flere innlegg