Ny stoffskiftemedisin godkjent!

God nyhet: I dag ble Thyroid NAF 30mg og 120mg tabletter godkjent for markedet. Medisinen vil bli levert grossister i neste uke og vil være tilgjengelig i apotek fra uke 43.

Thyroid NAF er blitt til etter et samarbeid mellom Stoffskifteforbundet og flere andre aktører.

I mai 2022 kunngjorde forbundet at arbeidet med å få på plass apotektilvirket thyroidmedisin for hypotyreose var i gang. Hensikten har vært å styrke forsyningen av medisiner mot lavt stoffskifte i Norge. Den nye medisinen har fått navnet Thyroid NAF. NAF er en forkortelse for Norsk Apotekerforening.

De apotekfremstilte legemidlene er unntatt kravene om markedsføringstillatelse i Norge. Det betyr at Thyroid NAF-tablettene, på samme måte som de utenlandsproduserte preparatene som selges i Norge i dag, ikke er vurdert av Legemiddelverket.

Forskriver har et særlig ansvar for å sette seg inn i preparatet og bruken av det før preparatet skrives ut til pasienter. Produksjonsstedene inspiseres av norske legemiddelmyndigheter for å sikre at de produserer i henhold til regelverket.

Naturlig fremstilt

Råvaren til Thyroid NAF-tablettene er naturlig fremstilt av kjertelekstrakt fra svin og inneholder begge stoffskiftehormonene T4 og T3. Tablettene produseres i styrker på 30, 60 og 120 milligram av Kragerø Tablettproduksjon.

– Både råvaren og tablettene analyseres av et godkjent analyselaboratorium med høy kompetanse på slike analyser, forteller Reidun Ree, daglig leder i Serviceproduksjon AS.

Selskapet er heleid av Apotekerforeningen og forvalter salget av alle NAF-tabletter i Norge.

Tre andre naturlige stoffskiftepreparater

Før sommeren laget Kragerø Tablettproduksjon ferdig et parti av hver av de tre tablettstyrkene. Prøver ble sendt til analyser, og i august ble det klart at 60-milligramstablettene er godkjent og tilgjengelig for grossister og apoteker. Tablettene på 30 og 120 milligram ble altså godkjente i dag, og blir tilgjengelige i uke 43.

Foruten Thyroid NAF finnes det fra før tre såkalte NDT-preparater i Norge. NDT står for natural desiccated thyroid, som betyr at de er naturlig fremstilt. De andre tre preparatene er Thyroid Armour fra USA, Thyroid Erfa fra Canada og Thyreoid Glostrup fra Danmark. Ingen av dem har markedsføringstillatelse i Norge, så legen må søke Statens legemiddelverk (SLV) for hver resept.

Leveringsproblemer

– Det har vært leveringsproblemer med disse i perioder, så pasienter har måttet hive seg rundt og bytte merke eller benytte annen stoffskiftehormonbehandling uten medisinske grunner til medisineringsendringen. Noen ganger har dette ført til forverring av symptomene og uheldig påvirkning av prøvene, sier Lars Omdal. Han er allmennlege ved Balderklinikken i Oslo og svært erfaren når det gjelder å behandle stoffskiftesykdommer. Omdal har engasjert seg i arbeidet med å få på plass norskproduserte thyroidmedisiner.

Omdal sier Thyroid NAF er billigere enn de andre NDT-preparatene. Han tok en prissjekk på Balder apotek i august.

– Spesielt Armour har tatt av de siste årene. 100 tabletter med 60 milligram koster 1946 kroner, mens Thyroid NAF koster 1019 kroner i samme styrke og antall. Erfa i samme styrke koster 1172 kroner. Så Thyroid NAF er billigst, noe vi selvfølgelig ønsker velkommen, sier Omdal.

Prisene på Thyroid NAF vil imidlertid variere fra apotekkjede til apotekkjede.

– At preparatet er norskprodusert av kjente aktører, betyr også økt mulighet for oss som jobber på feltet, til å få innsikt i kvalitetssikringen av preparatene. Kanskje byr det også på muligheter for forskningssamarbeid. Det er svært viktig at vi kan stole på stabiliteten i T4- og T3-innholdet i tablettene. Det jobbes med å forbedre analysemetodene. Det er også veldig viktig at leveringen mot apotek og bruker er stødig, sier Omdal.

Disse er medisinene rettet mot

I likhet med de andre NDT-preparatene retter Thyroid NAF seg mot pasienter med lavt stoffskifte som opplever liten eller kun delvis bedring av vanlig T4-behandling alene eller av kombinasjonsbehandling av T4 og Liothyronin.

– Typiske symptomer er fortsatt hjernetåke, unormal tretthet, nedstemthet, lite ork og vedvarende frossenhet. Etter min erfaring reagerer noen med mer hyperaktige symptomer på Liothyronin, som de ikke opplever på tilsvarende T3-doser av NDT. Dessverre mangler vi fortsatt gode, kliniske studier på NDT-behandling. Men klinisk erfaring tilsier at en del pasienter opplever NDT som betydelig bedre. Noen sier at de takket være NDT holder seg i jobb og er rimelig oppegående i form og hode, forteller Omdal.

– Livslang medisinering uten å vrenge lommeboka

Thyroid NAF og de andre NDT-medisinene er relativt like når det gjelder T4- og T3-innhold. Men hjelpestoffene i tablettene varierer litt, forteller Omdal. Thyroid NAF inneholder maisstivelse, litt laktose, gelatin, magnesiumtearat og talkum.

– Hvordan vurderer du sjansen for at Thyroid NAF kommer på blå resept?

– Det kan være lettere å få gjennom blåresept på et NAF-preparat sammenlignet med medisiner uten markedsføringstillatelse som ikke er i NAF-ordningen, som de andre NDT-preparatene. Det hadde vært bra om Helfo, Statens legemiddelverk, legemiddelprodusenten og Stoffskifteforbundet kunne sette seg ned sammen og se på hva som kreves. Det gjelder tusenvis av pasienters mulighet til livslang medisinering med det de faktisk opplever fungerer bes for dem, uten å måtte vrenge lommeboka på hver apotektur, sier Omdal.

Bildetekst, fra venstre: Line Nestli, seniorrådgiver i Serviceproduksjon AS, generalsekretær Mette Kaaby i Stoffskifteforbundet og daglig leder Reidun Ree i Serviceproduksjon AS. Foto: Vibeke Skretting