Klar for skolestart? Vi bistår med informasjonsbrosjyrer

Nå som skolestart nærmer seg, er det viktig med litt informasjon om barn og unge med stoffskiftesykdom og hvilke tiltak som kan være aktuelle på skolen. Samtidig belyses de gjeldende rettighetene som gjelder for barn og ungdom med stoffskiftesykdom i barnehage og skole.


Barn med kronisk sykdom i skole har rettigheter på lik linje med voksne i arbeidslivet. Med økonomisk støtte fra Utdanningsdirektoratet (Udir) har Stoffskifteforbundet produsert en brosjyre for barn og en brosjyre for ungdom.

Disse brosjyrene gir deg en enkel innføring i symptomer på både lavt og høyt stoffskifte, og hvordan det påvirker unge i hverdagen. Informasjonsbrosjyrene bistår også med informasjon til barn og foresatte med fokus på tilretteleggingsbehov og rettigheter. Disse tar blant annet utgangspunkt i opplæringsloven, og rettigheter i forbindelse med tilpasset opplæring – herunder spesialundervisning – for barn, ungdom og voksne.

Brosjyrene er tilgjengelige her:

Husk at du også kan bli medlem på Stoffskifteforbundets UNG-gruppe og Foreldre-gruppe på Facebook. Disse Facebook-gruppene legger til rette for erfaringsutveksling, og kan komme med nyttige råd i aktuelle problemstillinger.

Andre innlegg

Av Lasse Jangaas 26. mars 2025
En helt fersk metastudie konstaterer at 52 prosent av pasienter med hypotyreose (lavt stoffskifte) foretrekker kombinasjonsbehandling framfor standardbehandling med levotyroksin. Bare 24 prosent forestrekker levotyrksin alene. Tekst: Lasse Jangås Studien , som ble presentert 25. mars, sier at gjennomgangen av andre studier viser at 52 prosent foretrekker kombinasjonsbehandling med liotyronin (t3) + levotyroksin (t4) eller tyroider (t3 av dyrekjertelekstrakt) foran monoterapi med levotyroksin (t4). Bare 24 prosent foretrekker standard L-T4 (levotyroksin) alene, mens 24 prosent ikke hadde noen preferanser. Overkrysningsstudier bekrefter Også når forskerne så på overkrysningsstudier (der pasientene prøver ulike behandlinger i ulike perioder for å kunne sammenlikne), var resultatet det samme; et stort flertall foretrekker kombinasjonsbehandling. I metastudien er forskning fra USA, Europa og Australia inkludert, og når forskerne ekskluderte studier som ikke var relevante, endte de opp med 11 ulike studier, der 1135 pasienter deltok. – Pasientene bør høres Forskerne konkluderer med at gitt at effektiviteten og sikkerheten til både kombinasjonsbehandling og standardbehandling er like, bør behandlende leger lytte til pasientenes ønsker ved behandling av hypotyreose. – Pasienter har større sannsynlighet for å følge behandlingen dersom den samsvarer med deres ønsker, selv når begrunnelsen for disse preferansene ikke er helt klar, noe som kan føre til bedre helseutfall, skriver de.
Av Carita 17. mars 2025
Hva skjer egentlig i kroppen når du beveger deg? Hvilke effekter har det på hjernen, hjertet, muskler og stoffskifte? Disse spørsmålene og mer har vi bedt Andreas Lycke om å utbrodere, i et 60 minutter langt webinar 2. april. Lycke er sertifisert vanecoach og utdannet fysioterapeut, personlig trener og ernæringskonsulent. Han har jobbet med trening, kosthold og motivasjon siden 2002, har vært livsstilsendringsekspert hos KK og er fast ekspert for VGs vektklubb. Han driver Lyckelivet, der han tilbyr veiledning, kurs og foredrag. Lycke er særlig opptatt av hva som skal til for å lykkes med varig livsstilsendring, og for noen år siden ga han ut boken Din vei. Boken handler om å forstå hvorfor du gjør som du gjør, og hvordan du styrer deg selv mot en bedre fremtid. Hvordan finner du treningen som passer for deg, og hvordan finner du kostholdet du kan leve med over tid? Webinaret går på Zoom kl. 19 den 2. april. Lycke vil prate i 45 minutter før vi avslutter med 15 minutter spørsmål og svar. Har du ikke anledning til å være med den aktuelle kvelden, kan du se webinaret i opptak. Det er tilgjengelig i inntil én uke i etterkant. Husk å meld deg på for å få tilsendt lenken. Dette webinaret er eksklusivt for medlemmer i Stoffskifteforbundet. Er du ikke medlem kan du melde deg inn her. Frist for å melde deg på er onsdag 2. april kl. 10.00.
Av Lasse Jangaas 14. mars 2025
Nesten alle hadde symptomer etter behandling.
Se flere innlegg
Share by: