Ukens fredagstips fra hjemmekontoret til Martin

Dagene kan bli lange i disse koronatider. Her kommer noen konkrete tips til hva dere kan gjøre sammen hjemme. Kommunikasjonsrådgiver Martin Aasen Wright fra administrasjonen oppfordrer alle som kan gjøre det til å finne sitt nivå med tilpassede inne- og uteaktiviteter.

Det er viktig å spre litt glede gjennom de plattformene vi har, særlig nå som vi opplever en mer utfordrende hverdag. Derfor har vi samlet noen anbefalinger fra Stoffskifteforbundets administrasjon. Hver fredag før vi tar helg, åpner vi for litt erfaringsutveksling med å fortelle våre medlemmer om vårt hjemmekontor og hva man kan gjøre sammen av aktiviteter. Både i form av innendørs- eller utendørsaktiviteter, og da selvfølgelig med forholdsregler. Denne fredagen er det det Martin sin tur til å komme med sine tips!

Martins hjemmekontor

– Med to små barn starter hjemmekontoret tidlig, i en miks av barne-tv og nyheter. Det kan bli i overkant mye barne-tv og kaffe før det digitale fellesmøtet på Teams med kollegene klokken 10. Hjemme har vi laget ukeplan for eldstemann (fem år) som går i barnehage, slik at dagene blir mest mulig forutsigbare for alle sammen, og at han har noe å se frem til av aktiviteter.

I disse koronatider blir det mange timer innendørs og for å holde engasjementet oppe, er min erfaring at det hjelper å gå en tur eller jogge i skauen noen ganger i uken – selvfølgelig med god avstand til dem man møter på veien. Frisk luft og mosjon skjerper konsentrasjonen og har positiv innvirkning på hjernens helse.

Jeg ble rammet av hjerneslag for noen år siden med kognitive utfall (som alvorlig hjernetrøtthet, fatigue), og har bevisst brukt skauen og orienteringsløp som en del av rehabiliteringen.

Bestialsk krim

Da er det godt å ha en god krimserie å glede seg til på kvelden. Hjemme hos oss har britiske, franske og skandinaviske krimserier stått høyt på listen.

Fellesnevneren for utvalget er godt manus, gode skuespillere, mye blod og vold. Det er mørkt og i stor grad virkelighetsnært, både politietterforskningen og personskildringene.

Her er mine anbefalinger:

«Skogen» (fransk) (Netflix)

«Karppi» (finsk) (Netflix)

«Hinterland» (britisk) (Netflix)

«Marcella» (britisk) (Netflix)

«Shetland» (britisk) (NRK)

Barns digitale tilbud

Vi begrenser hvor mange barn vår femåring leker med utendørs for å redusere smitterisikoen, og vi har avtalt med foreldrene at vi går en felles tur (som om det var i barnehagen) noen ganger i uken. Da får barna «rast fra seg» og vi voksne kommer oss ut.

Når det blir litt mildere i lufta, kan jeg anbefale turorientering. Da får barna også utfordret konkurranseinstinktet.

Det er mange gode krefter der ute som vil at vi skal komme oss gjennom koronatiden på en best mulig måte, og det gjelder også barna.

Jeg nevner noen digitale tilbud:

Høytlesing av barnebøker fra Litteraturhuset i Oslo (strømming på Facebook).

Salaby.no (Gyldendal)

Barnehageaktiviteter.no

Gå ut i frisk luft, snakk sammen

Avslutningsvis, snakk sammen, dere voksne. Bestill en god frokost fra Morgenlevering. Hent frem sykkelen. Lag en scrapbok. Eller en fotobok. Lag påskepynt med barna. Og snart kommer påskekrimmen! Mer blod og vold. Lag en bedre middag.

Å sitte hjemme betyr ikke at man må sitte passiv.

FOTO: Arild Jacobsen/Nordstrands Blad.