– Sterkt innslag om stoffskiftesykdommer på TV 2 God morgen Norge

Martina Pettersen (27) fra Drammen og omegn lokallag fortalte om sin kamp mot lavt stoffskifte under God morgen Norge på TV 2 mandag. – Vi fikk økt oppmerksomhet rundt en glemt folkesykdom og fikk frem at det kan være vanskelig å vite når man er rammet, mener generalsekretær Eddy Kjær.

TV 2 hadde tirsdag morgen et syv minutters intervju i God Morgen Norge hvor Martina Pettersen og endokrinolog Sara Hammerstad, lege i indremedisin, fortalte om utfordringene ved det å ha en stoffskiftesykdom. Martina beskrev hvordan hun gikk i bakken etter å ha gitt blod i blodbanken. I etterkant fant fastlegen ut at hun var rammet av lavt stoffskifte. Men det hjalp ikke bare med medisiner, hun brukte lang tid på å finne sin egen balanse i livet etter å ha blitt syk.

– Jeg innså etter en stund at dette var jo ikke som å få streptokokker; man tar medisinen sin og så blir man bra. Man må kanskje endre litt livsstil og innse at enkelte ting må man kutte ned på og andre ting kan man gjøre mer av. Medisinen kan man reagere feil på: Jeg ble overmedisinert, og det var veldig ubehagelig. Jeg fikk symptomer på høyt stoffskifte i stedet og ble veldig varm og klam i kroppen. Det er fine justeringer som skal til, og det tar tid, fortalte hun under intervjuet.

LES MER: TV 2 setter søkelys på stoffskiftesykdommer tirsdag morgen

Sterk historie

For henne tok det fire år og en rekke episoder med undermedisinering og overmedisinering, før Martina følte at hun var på rett vei. Situasjonen endret seg etter at hun fikk en god dialog med fastlegen, la om kostholdet og startet med daglige turer i skog og mark. 

– Martinas historie er sterk, ikke minst fordi hun var såpass ung da hun oppdaget problemene. Det er tøft gjort å stå frem på TV 2 og fortelle hvordan hun slet med depresjon og angst. Heldigvis er situasjonen en helt annen for henne i dag. Vi tror nøkkelen kan være god dialog og åpenhet rundt sykdommen. Martina fikk en lege som fulgte veldig godt opp, også på områder som kosthold og trening. i tillegg til medisinering. Det å finne sin egen personlige oppskrift er essensielt for dem som er rammet, tror Kjær.

Opptatt av faktainformasjon

Generalsekretæren minner også om at det er begrenset hvor mye informasjon man få frem i løpet av et syv minutters redaksjonelt innslag på TV 2, og det er mange saker vi gjerne skulle ha fremmet. Uansett er forbundet alltid opptatt av å bidra med faktainformasjon om stoffskifte.

– Budskapet om at så mange som 200.000 nordmenn er rammet kom klart og tydelig frem. Martinas historie illustrerer at stoffskiftesymptomer kan være utydelige og at mange kan gå lenge uten å oppdage at det faktisk er dette som er problemet. Lege Sara Hammerstad fikk frem at det er forskjell på høyt og lavt stoffskifte, mens Martina fortalte selv at det å være rammet er noe mer enn en vanlig sykdom, sier Kjær som er glad for at medlemmene i forbundet er engasjerte.

– Responsen har overveiende vært positiv. Spesielt Martina har fått mye skryt for at hun har turt å stå frem. For oss er det viktig at vi får oppmerksomhet rundt disse utfordringene i mediene, sier han.

Her kan du se hele innslaget