Bruker du medisinen din riktig?

Alle medisiner inneholder ett eller flere virkestoffer som gjør deg friskere. I tillegg har de hjelpestoffer som pakker inn og holder sammen virkestoffene i medisinen, og det er disse som sørger for at virkestoffene blir tatt opp i kroppen på riktig måte.

Av: Signe Kjøs
For å få ønsket effekt av medisinen er det viktig å lese pakningsvedlegget godt og følge rådene der. Oppbevarer du medikamentet feil, eller tar det på en annen måte enn foreskrevet, kan virkningen bli redusert.

Hva gjør hjelpestoffene?

Hovedregelen er at hjelpestoffer som er lov i mat, er lov i medisiner. Det vil si at konserveringsmidler og fargestoffer i medisin er godkjent i små mengder. Både form og hjelpestoffer er viktige for at medisinen skal fungere riktig. Det gjelder spesielt medisiner som skal virke over lang tid, som depotkapsler. Ifølge Øyvind Holte ved Legemiddelverket er det ikke like viktig for hurtigvirkende medisiner, som sugetabletter og smeltetabletter.

– De virker raskt fordi medisinen, altså virkestoffet, tas opp i blodet gjennom munnhulen, ikke via mage/tarm, som er det vanlige, forklarer han.

Kan jeg dele tabletten?

Hvis tabletten har delelinje, kan du gjøre det. Hvis ikke, kan effekten av medisinen bli redusert om du deler den. Depotkapsler bør ikke deles. De har et beskyttelsesskall som skal sørge for at virkestoffene har jevn effekt over lang tid. Ifølge Øyvind Holte vil effekten av kapselen derfor bli redusert hvis man deler den.

– Dersom vi knuser eller deler denne typen kapsler, løses virkestoffet opp allerede i magesekken. Magesyren reduserer effekten, og du oppnår ikke ønsket virkning. Du risikerer å få hele medisindosen med én gang, fremfor at den fordeles over flere timer. Det kan gi bivirkninger.

Oppbevaring – varmt eller kaldt?

Alle medisiner har en utløpsdato, og det skal følge med informasjon om hvordan de skal oppbevares. Medisiner har begrenset holdbarhet, og virkestoffene brytes ned etter hvert. Temperaturen kan være viktig for holdbarheten. Hvis du for eksempel oppbevarer medikamentet på et varmt og fuktig bad, kan det redusere effekten. Lys kan også forringe kvaliteten på medisinen, derfor er det lurt å oppbevare medisinen i et skap.

– Flytende medisin, som miksturer, må ristes godt før bruk, ettersom virkestoffene synker til bunns under oppbevaring. Også her kan lys forringe kvaliteten, så de bør oppbevares mørkt, sier Øyvind Holte.

post@stoffskifte.org