Ny mangel på Liothyronin

Det er mangel på Liothyronin-tabletter på noen apotek, men hos grossist skal beholdningen være tilstrekkelig. Stoffskifteforbundet er i dialog med produsenten.

Under to måneder etter at mangelen på Liothyronin-tabletter 20 mg opphørte, er det igjen mangel på tablettene. Denne gangen dreier det seg om leveranseproblemer fra grossist til apotek som innebærer at noen apotek vil være tomme for tabletter.

Legemiddelmonopol

I september var det produksjonsproblemer som var årsaken til mangel på Liothyronin-tabletter. Etter en måneds tid var problemet løst. Sist det var mangel på Liothyronin, meldte Statens legemiddelverk om det på sine nettsider. Produsenten Takeda var tause. Også nå har Takeda unnlatt å informere Stoffskifteforbundet om Liothyronin-mangel.

Stoffskifteforbundet tok selv kontakt med Takeda om den nåværende situasjonen, og er invitert til å kommentere situasjonen i denne nettsaken.

– Vi registrerer igjen at Takeda har utfordringer med legemiddelmangel. Dette viser at myndighetene må ta legemiddelmonopolet på alvor. Pasientsikkerheten vil styrkes med et større utvalg av medisiner, samt flere behandlingsalternativer på blå resept. Dersom legemiddelmonopolet brytes, vil dette hjelpe tusenvis av pasienter i en sårbar situasjon, sier generalsekretær Eddy Kjær i Stoffskifteforbundet.

– Dette budskapet har vi allerede spilt inn i Helsedirektoratets utvalg om nasjonal legemiddelmangel og -beredskap, legger Kjær til.

Liothyronin inneholder virkestoffet liotyronin og brukes til behandling av alle former for hypotyreose (lavt stoffskifte) hos barn og voksne. Liothyronin gis som et tillegg til Levaxin. For dem som ikke blir friske ved bruk av Levaxin (T4), kan det hjelpe å supplere med syntetisk T3 i form av Liothyronin.