Ny forskning: Vaksine kan kanskje forebygge stoffskiftesykdom

Nye forskningsresultater fra endokrinolog Sara Hammerstad skaper begeistring. Sammen med en norsk-finsk forskergruppe ledet av lege Knut Dahl-Jørgensen, har Hammerstad hentet ut vevsprøver fra skjoldbruskkjertelen i jakten på virus.

I det siste forskningsprosjektet har de samlet flere enn hundre vevsprøver på diagnosetidspunktet hos to pasientgrupper med Hashimotos tyreoiditt og Graves sykdom.

Grunnlaget for undersøkelsen var å finne ut om enteroviruset (CVB-virus) som ble funnet i bukspyttkjertelen også kan komme seg inn i skjoldbruskkjertelen. Resultatet var at akkurat samme type virus ble oppdaget som ved diabetes. Funnene tilsier at flere autoimmune sykdommer kan være utløst av det samme, eller et liknende virus, som ved diabetes.

Lege Knut Jørgensen er begeistret over resultatene. Dersom det er slik at samme eller et liknende virus er utløsende faktor for stoffskiftesykdom og andre autoimmune sykdommer, vil det på sikt være mulig å utvikle vaksiner som kan forebygge sykdom i skjoldbruskkjertelen.

Nå har Hammerstad og hennes kollegaer søkt midler for å undersøke vevsprøver fra pasienter med andre systemiske, revmatiske sykdommer.

Sara Hammerstad er også leder av vårt faglige råd, og Stoffskifteforbundet er blant de som har støttet prosjektet. Vi ser frem til å følge med videre på utviklingen.

Klikk her for å lese mer utfyllende om forskningsresultatene.