- Det har vært en litt kronglete vei for oss begge, men med alt vi har lært og erfart har vi oppnådd store helsefordeler. Det sier Nina Husø, ernæringsterapeuter fra senter for livsstilsmedisin. Sammen har de utarbeidet kostholdsplaner og avholdt kurs og foredrag om ernæring og lavt stoffskifte.

Det er viktig å se på sammenhengen mellom kosthold og helse når man har en stoffskiftesykdom, og ikke minst lære å kjenne kroppen sin bedre underveis i prosessen.
Vi har tatt en prat med Nina og Helén for å få et nærmere innblikk i hvilken betydning kosthold har for helsen. Riktig kosthold er et steg i riktig retning, men selvfølgelig individuelt for alle og bør tilpasses den enkelte. Samtidig er det viktig å følge noen overordnede råd og anbefalinger som kan være med på å styrke immunforsvaret:
- Det er viktig å unngå ultra-prosessert mat og sukker. Mat som forstyrrer blodsukkeret ditt er inflammatorisk og kan svekke immunforsvaret. Er du trøtt etter et måltid har du kanskje spist for mye karbohydrater, eller noe tarmen din ikke greier å fordøye.
- Spis mat som inneholder mye antioksidanter og flavonoider, som bær, frukt og grønnsaker. Spesielt grønnsaker fra korsblomstfamilien.
- Spis mat som forer mikrobiotaen i tarmen og gir mangfold. Det å ha mangfold i mikrobiotaen i tarmen støtter immunforsvaret. En effektiv måte å støtte mikrobiotaen på er å spise mange forskjellige grønnsaker, bær og frukt som ikke inneholder mye plantefiber.
- Reduser mat som gir betennelser. Vi anbefaler å kutte ut ødelagte frøoljer, de skaper uhelse og inflammasjoner i kroppen. Velg heller kaldpresset økologisk oliven-olje, kokosolje, avokado-olje etc. Bytt ut margarin med ekte smør. Tenk at det du spiser skal være noe naturen har skapt og ikke en fabrikk. Finn gode teknikker for å stresse ned. Stress gjør alle symptomer verre, og er kanskje noe av det vanskeligste å jobbe med.
Selv fikk Helén påvist lavt stoffskifte, Hashimoto i 2003. Alle opplever sykdommen individuelt, men hennes anbefaling er å sette seg godt inn i hva sykdommen egentlig er:
Hashimoto er er en autoimmun sykdom, det vil si at det er immunforsvaret som angriper en kjertel som i utgangspunktet er frisk. Så det er egentlig immunforsvaret som er “sykt”, og som skader skjoldkjertelen slik at den ikke kan gjøre jobben sin. Hvorfor dette skjer er ikke helt kartlagt og like rett frem som ved for eksempel cøliaki. Der vet man at det er gluten som er triggeren. Ved Hashimoto er det ofte flere enn en faktor som trigger sykdommen. Det kan være stress, kosthold, virus, giftstoffer etc. og oftest en kombinasjon av disse. Jobb med å finne ut hva som er dine triggere, og ikke vær redd for å be legen følge deg opp med blodprøver for TSH, FT4, FT3 og anti-TPO. Lær deg hva som er dine symptomer på lavt stoffskifte. Når du er undermedisinert mangler kroppen stoffskiftehormoner til å gjøre viktige oppgaver og det kan gå utover muskler, bein, hjernen og mer. Tenk nøye gjennom kostholdet ditt og hva du kan gjøre for å støtte kroppen din og dempe angrepet fra immunforsvaret. Se punktene over. Mange har god erfaring med å kutte ut gluten, melk, soya, sukker og prosessrete oljer.
Skriv ned symptomene parallelt med prøvesvarene
Mange av henvendelsene de får fra personer med stoffskiftesykdom gjelder utfordringer med tretthet og manglende energinivå. Samtidig er det mange pasienter som ikke får full effekt av medisinen. Her mener de det er viktig å tolke prøvesvarene i samsvar med hvordan man føler seg. Har du fortsatt symptomer, bør du og legen korrigere dosen.
Det er viktig å lære seg hvor man trives innenfor referanseområdet. Om man logger prøvesvar over en periode og samtidig skriver ned symptomer man har, er det lettere å for både lege og pasient å forstå svarene. Det er også viktig at man har en fastlege som tar de prøvene som er nødvendig å ta, og at pasient får tilgang på prøvesvarene. Hos Fürst kan du gå inn og lese alle prøvesvarene dine online.
Gratis webinarer og online livsstilskurs for Hashimoto
Om planene videre, kan Nina og Helen fortelle at de starter opp med gratis-webinarer fra midten av september. Allerede nå er de i full gang med deres online livsstilskurs for personer med Hashimoto, og vil fortsette med andre kurs etter hvert.
Fordi dette er en gruppe som føler de får lite hjelp, ønsker vi å dele med så mange som mulig den kunnskapen vi sitter inne med. Målet er at dem som har sykdommen skal vite mer og da være bedre rustet til å ta egne grep slik at de får det bedre.
Det er viktig for oss at våre medlemmer blir tilført relevant og tilpassede råd om stoffskiftesykdom. Vi samarbeider med mange forskjellige aktører og fagpersoner innen flere felt for å kunne gi våre medlemmer et bredest mulig tilbud. Blant disse medlemsfordelene finner du også Roede-instruktørene som kan være behjelpelige med relevant kompetanse.
Roede-instruktørene har god kompetanse om stoffskiftesykdommer som gjør at du får en bedre oppfølging og bedre tilpassede råd. Våre medlemmer får rabatt på Roede-appen som inneholder rundt 900 oppskrifter, og rabatt på kr. 200 pr. livsstilskurs. Stoffskifteforbundet har også inngått samarbeid med Fedon Helse. Klinikken har et tverrfaglig team bestående av leger, sykepleiere og ernæringsfysiologer. I tillegg følger 50 prosent rabatt på 45 minutters oppstartskonsultasjon for vektreduksjon hos Fedon Helse (til en verdi av 545 kroner) og 25 prosent rabatt på alle kurs hos Fedon Helse. Les mer her.