Ni matvarer for bedre helse

Stoffskiftesyke kan støtte skjoldbruskkjertelen med sunne råvarer som styrker skjoldbruskfunksjonen.

Kokosolje

Kokosolje kalles ofte for «supermat». Det er en middels langkjedet fettsyre som gir rask energi og øker metabolismen. Kokosfett hjelper kroppen å bygge hormoner. Kokosolje fungerer i bakervarer, og sammen med grønnsaker. Den smaker spesielt godt når den kombineres med bitre grønnsaker, som grønnkål. Du kan bruke den i smoothier, eller tilsette den i havregrøten for å gjøre den enda mer kremaktig og sunn.

Paranøtter

Bare fem paranøtter gir deg den daglige anbefalte mengden av selen, som er en viktig antioksidant for omdanning av T4 til T3-hormon (den aktive formen av skjoldbruskhormon kroppen din trenger). Selen reduserer betennelser ved Hashimotos. Fisk, skalldyr og lever er også gode kilder til selen.

Østers

Rå østers er en fryd med litt sitron og kanskje litt pepperrot eller Tabascosaus. Østers er rik på sink, som er nødvendig for immunforsvaret. Uten sink kan ikke skjoldbruskkjertelen forandre T4 til T3. Østers er også en god kilde til D-vitamin, som vi vet er viktig for skjoldbruskkjertelens funksjon, og for immunforsvaret.

Gurkemeie

Denne superroten har utrolige medisinske egenskaper: Den demper betennelser, reduserer tumorvekst, og hjelper leveren å rense seg selv. En lykkelig lever er avgjørende for riktig tyroideahormonkonvertering.

Oppskrift: Gurkemeie-te

Ha ½ teskje malt gurkemeie sammen med saften av en sitron i en kopp, hell på varmt vann, rør, ha i honning og kayenne etter smak.

Villaks og sardiner

Villaks og sardiner er gode kilder til protein som trengs for å transportere tyroideahormon til cellene. De fete fiskene er rike på antiinflammatoriske omega-3-fettsyrer, som demper betennelser.

Tran

Tran er nordmenns tradisjonelle supermat, med gunstige fettsyrer og immunstimulerende D-vitamin. Mangel på D-vitamin kan være en medvirkende årsak til autoimmune sykdommer. Vi trenger D-vitamin for at tyroideahormonet skal arbeide godt på cellulært nivå.

Lever

Lever regnes som en av naturens multivitaminkilder, da den inneholder mye D-, A-og B-vitamin, jern, sink og protein, stoffer som er avgjørende for en velfungerende skjoldbruskkjertel. Stek lever i meierismør, og server med stekt løk.

Oppskrift: Luftig paté

500 g lever fra fugl eller kalv, renset og grovhakket

1 løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

25 g usaltet smør

3 ss bladpersille, finhakket

3 ss timian, finhakket

1 god klunk tørr sherry

8 ss pisket kremfløte

Salt og pepper

Bagett til servering

1. Varm smøret på nokså lav varme i en stor jernpanne, og surr løk og hvitløk blank i 5 minutter. 2. Ha leveren i pannen, og surr i 5 minutter. 3. Ha i bladpersille, timian, salt og pepper, samt en raus splæsj med tørr sherry (ca. ½ glass). Surr i 2-3 minutter på ettervarmen. Avkjøl helt. 4. Vend inn den piskede kremfløten, og sett kaldt i minst 3 timer før servering. Dette er mye paté, så bruk gjerne flere koselige småboller. 5. Server som en starter til et glass med sherry eller en fransk, boblende cremant eller champagne.

Surkål

Skjoldbruskkjertelfunksjonen er avhengig av en sunn tarmfunksjon. Derfor trenger du daglig tilførsel av probiotiske matvarer. Mest probiotika for pengene får du fra surkål.

Tang

Tang er blant de beste kildene til jod og spormineraler. Prøv en stor bolle med japansk misosuppe i blant, gjerne til frokost.

Oppskrift: Misosuppe

3 dl vann

1 ss miso (fermentert blanding av soyabønner og ris, kjøpes i asiatiske butikker)

1 vårløk, skåret i ringer

½ pakke tofu i terninger

1 klype tørket wakame-tang

1. Kok opp vann, rør inn miso
2. Varm opp, ha i løk og tofu
3. Varm i 1 minutt, og server

 Artikkelen ble første gang publisert i Thyra 3/2014