Stoffskifteforbundet møtte Ronaldo: Å klare noe man ikke tror man greier

Før sommeren var Stoffskifteforbundet så heldig å kapre den brasilianske fotballstjernen Ronaldo under en pressekonferanse i regi av Aftenposten. Her ble han uhøytidelig utnevnt til stoffskifteambassadør, noe han overraskende sa ja til. - Vi oppnådde noe vi overhodet ikke trodde vi skulle greie, sier generalsekretær Eddy Kjær i Stoffskifteforbundet.

Den gamle fotballstjernen Ronaldo er stoffskiftesyk. I forkant av veterankampen mellom Norge og Brasil, som skulle markere at det var 20 år siden Norge slo Brasil i VM-kampen i Marseilles, hadde Stoffskifteforbundet tre representanter til stede. Målet var å få frem historien til Ronaldo og hva han gjør i dag for å takle sykdommen.

Men vi var ikke alene. Store norske medier, inkludert VG, hadde naturlig nok fortrinnsrett på et intervju:

– Jeg syns det er viktig at jeg snakker om det. Jeg kjemper fremdeles en stor kamp mot hypotyreosen min. Spesielt i Brasil prater ikke folk om årsaken til problemene mine. I stedet startet supporterne til andre lag å spøke om vekten min. Dette er et alvorlig problem for meg. Da jeg fortsatt spilte, kunne jeg ikke ta medisinene jeg trengte. Det bidro til at jeg hadde veldig vanskelig for å holde meg i form, fortalte han til VG.

Les hele VG-artikkelen her

Pressekonferansen ble holdt på Hotel Continental i hjertet av Oslo. Underveis fikk Stoffskifteforbundet muligheten til å stille fotballspilleren noen spørsmål.

– Det var egentlig litt absurd. Her hadde alle norske sportsjournalister anledning til å få kommentarer fra en av verdens beste fotballspillere gjennom tidene. I stedet ble det helt stille. Da grep vi sjansen, forklarer Eddy Kjær.

Spørsmålet fra forbundet og svaret til Ronaldo kan du se i denne videoen fra pressekonferansen.

Utnevnt til stoffskifteambassadør
Generalsekretæren i Stoffskifteforbundet, for anledningen i Brasil-drakt, hadde også laget et diplom som han ønsket å overlevere Ronaldo. Det åpnet seg en mulighet etter at pressekonferansen var ferdig, og mediene skulle ha én-til-én intervjuer med de ulike spillerne. Både TV 2 og VG var på hugget, med Stoffskifteforbundet på slep.

Etter at mediene hadde fått sitt, grep Kjær sjansen og ba om en autograf til Brasil-drakten han hadde på seg. Ronaldo var velvilligheten selv og stilte smilende opp. Og smilet ble enda bredere da generalsekretæren røpte hva som var hans egentlig formål:

Å utnevne fotballstjernen til ambassadør for Stoffskifteforbundet i Norge.

– Vi hadde selvsagt litt flaks, men synes samtidig dette viser hva man kan oppnå, selv om oddsene er svake. Det er viktig at kjente personer står frem med sykdommen sin og viser at også de har behov for hjelp og støtte når de blir rammet, sier Kjær.

Gir ansikt til en usynlig sykdom

Stoffskifteforbundet fikk en rolle i Ronaldo-saken som VG frontet på topp i sin nettutgave i juni. Her omtalte Eddy Kjær stjernens handlinger i rosende ordelag:

– Ronaldos åpenhet om sine problemer med lavt stoffskifte er viktig for andre i samme situasjon. Han setter et ansikt på en usynlig sykdom, sier Kjær til VG.

Lege Lars Omdal, som sitter i forbundets faglige utvalg, var en del av teamet som troppet opp på Hotel Continental.

– Det er veldig fint at Ronaldo setter et fokus på dette. Lavt stoffskifte er en av de største folkesykdommene. Det er en stor mengde kvinner og menn som sliter med dette. Det er mange som ikke forstår hva det går ut på. De som rammes av det, går gjerne opp i vekt, er slitne, føler seg tunge i hodet eller kjenner seg smådeprimerte. Det er veldig mange dominobrikker som faller når stoffskiftet er ute og kjører. Da tenker folk kanskje at den personen er lat, bare spiser drittmat eller har psykiske problemer. Men så er det noen hormoner som er ute og sykler. Så det er veldig fint at Ronaldo prater om dette, sa Omdal til VG.

Legen fikk en liten prat med Ronaldo om sykdommen som plager ham. Her kan du se utdrag av denne samtalen: