Mennesket, en kjemisk fabrikk

Et av de spørsmålene som opptar oss medlemmer er kosthold og ernæring. Mange lokallag arrangerer derfor åpne møter med foredragholdere som kan si noe om dette temaet. Til oss i Kontaktutvalg hypothyreose kommer det stadig spørsmål om hva slags kost som kan anbefales personer med hypothyreose. Her finnes det ikke noe fasitsvar.

Noen vil ha nytte av å oppsøke en som har greie på kosthold å få tilpasset en kost etter sitt behov. Andre kan finne fram til det en mener er best selv med godt resultat. Velger du å gjøre dramatiske forandringer med kosten, bør du gjøre dette i samråd med legen din, slik at sykdomstilstanden din er ivaretatt på best mulig måte. Det er ikke lett å orientere seg når mye av det vi leser om kosthold i dag, står i kontrast til de anbefalingene vi har lyttet til fra statlig hold oppigjennom årene. Det kan synes som det er ulike moteretninger; så er mye gulrot sunt, så ikke sunt, så er smør fysj, men så igjen veldig bra, etc. Når det gjelder hva som er et sunt kosthold, er det slik at de lærde strides. Men det alle synes å være enige om, er at det er viktig å få i seg nok vitaminer og mineraler. Der står isteden striden om hvor stort dagsbehovet er.

En informativ bok å lese, kan være dr. Knut T. Flytlies "Vitaminrevolusjonen" som kom i 1997 og skapte debatt om nettopp det vedtatte dagsbehovet. I USA mener forskerne at vi kan tåle langt mer enn det som anbefales oss av våre helsemyndigheter. Mange av vitaminene og mineralene er vannløselige og overskuddet skilles ut av kroppen, mens f.eks store doser A- og D-vitamin og jern kan føre til overdosering og forgiftning. Det er vanskelig å gi noe annet enn generelle råd om hva man bør ta av tilskudd av mineraler og vitaminer. Noe kan man trenge mer av enn noe annet, og noe har man kanskje alt for mye av. Det er viktig at det er et balansert forhold for at kroppen skal fungere optimalt. Dette går det an å få testet på ulike sett. Legene kan ta enkelte blodprøver, mens mange som driver med alternativ behandling, har ulike metoder for å teste dette.

Vitaminer og mineraler viktig for stoffskiftet

I heftet fra Vitusapotek kan vi lese følgende: “Vitaminer og mineraler er næringsstoffer som kroppen trenger i en lang rekke viktige prosesser. Kroppen trenger f.eks vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. Vitaminer bidrar til at kroppen blir mer motstandsdyktig mot infeksjoner. I tillegg til vitaminene, er flere mineraler viktige byggesteiner i kroppen. Særlig skjelettet, nervesystemet og musklene er avhengig av mineraltilførsel.” Her kunne det gjerne også vært tilføyd at vitaminer og mineraler er viktig for stoffskiftet!

For at stoffskiftet skal fungere normalt, er det et sinnrikt samspill mellom mange komponenter, ikke bare vitaminer og mineraler, men også fettsyrer, enzymer, hormoner og sikkert mye annet også. Det er meningen at vi skal få i oss nok av det vi trenger gjennom maten vi spiser eller klare å omdanne næringsstoffene gjennom kjemiske prosesser til det formålet som vi trenger dem til. For eksempel er det flere mineraler, vitaminer og fettsyrer som må være tilstede i riktig forhold for at tyroksin skal omdannes til det aktive hormonet i stoffskifteprosessen. Det er dette stoffskiftehormonet som virker inn på alle celler i hele kroppen og som også har stor betydning for hjernefunksjonen. Mangler vi noen av disse viktige stoffene, så kan vi komme til å føle oss i dårlig form. Og det gjelder også de som ikke har en skjoldkjertelsykdom.

Raske karbohydrater gir ubalanse

Et kosthold med mye sukker (både raffinert og naturlig fruktsukker) kan gi problemer med insulinreguleringen, som igjen kan virke inn på stoffskiftet. Det samme gjelder for stort inntakt av de såkalte raske karbohydratene som vi finner f.eks i hvitt mel, hvit ris, hvit pasta, mais, utkokte gulrøtter/ poteter og lettkokte havregryn. Dessuten også produkter laget av dette, slik som lomper, riskjeks, cornflakes, puffet ris, popkorn, chips, baguetter og pizza, og brød med høyt innhold av fint hvetemel. Og altså ikke bare søte kjeks og kaker! Alle raske karbohydrater gir nemlig ubalanser i blodsukkeret og forhøyet insulin. Ernæringsterapeut Jens Veiersted som har holdt foredrag i flere av NTF’s lokallag, mener at dette dessuten kan spille en rolle i utviklingen av hypothyreose.

I forbindelse med matens kvalitet er det også et moment at moderne dyrkningsmetoder og dyrehold ikke gir det næringsinnholdet vi forventer. I vegetabilske varer er det mangel på næringsstoffer, i animalske matvarer blant annet feil fettsyrebalanse. Det kan være for mye omega 6. Det ukritiske fokus på flerumettet fett har gjort at forholdet mellom omega 3 og omega 6 kan bli helt feil. I steinalderen var det kanskje 1:2 mens i dag kan det være opp til 1:10-20. Dette er en mulig bidragsyter til mange av våre kroniske sykdommer, i følge Jens Veiersted.
Her er tre forhold som kan gjøre at vi kan mangle viktige vitaminer og mineraler.

  1. Noen legger seg til et usunt kosthold fordi de ikke har vært noe særlig kostholdsbevisste.
  2. Bearbeidet, "moderne" mat i vår vestlige verden inneholder ikke alltid de næringsstoffene som den burde.
  3. Det er faktisk en del som har problemer med næringsopptaket fra maten.

For lite magesyre gir dårlig næringsopptak

En vanlig årsak til dårlig næringsopptak er for lite magesyre. Siden symptomene er like, tror en del at de har for mye magesyre når de i virkeligheten har for lite magesyre. Følgelig skjer oppløsningen av maten i magesekken i dårlig grad slik at mye av maten går ufordøyd gjennom fordøyelseskanalen, og en går glipp av viktige næringsstoffer. I stedet for å ta syrenøytraliserende midler ville det i stedet vært bedre å ta magesyretabletter sammen med måltidet. Langt de fleste har snarere for lite magesyre enn for mye, hevder Jens Veiersted.

Selv trodde jeg lenge at jeg spiste så ernæringsmessig riktig at jeg ikke skulle behøve å ta kosttilskudd. For noen år siden fikk jeg fastslått visse ubalanser med hensyn til mineraler og vitaminer. Jeg innser nå at tilskudd av mineraler og vitaminer er nødvendig for at jeg skal føle meg bedre. I sin tid fnøs jeg av legen jeg oppsøkte mange år før jeg fikk påvist hypothyreosen. På lappen han skrev hva jeg skulle kjøpe sto det Vitamineral. Så var han kanskje ikke på jordet like vel…?!

Først publisert i medlemsbladet Thyra nr 4-2006

post@stoffskifte.org