
Takeda forventer at apotekene går tomme for Liothyronin i slutten av desember, og bekrefter overfor Stoffskifteforbundet at første leveranse tidligst kommer i uke 4 eller 5.
For en ukes tid siden kom nyheten om at det var ny mangel på Liothyronin-tabletter som hadde bakgrunn i leveranseproblemer fra grossist til apotek som ville innebære at noen apotek ville være tomme for tabletter.
Stoffskifteforbundet var i dialog med produsent Takeda om situasjonen. Nå bekrefter Takeda at apotekene vil gå tomme for Liothyronin i slutten av desember, og at første leveranse fra grossist vil skje tidligst i uke 4 eller 5.
– Det er uakseptabelt for stoffskiftepasienter som er avhengig av Liothyronin at det igjen er medisinmangel. Nok en gang reduseres pasientsikkerheten med medisinmonopolet til Takeda. Dette til tross for at enkle politiske grep kan gjøre situasjonen bedre, sier generalsekretær Eddy Kjær i Stoffskifteforbundet.
Gjentakende mangel
I november i fjor var det mangel på Levaxin som også skyldtes produksjonsproblemer hos Takeda. Seks måneder senere var problemet løst. I august og september tidligere i år var det mangel på Liothyronin-tabletter. Den gang skyldtes mangelen produksjonsproblemer. Etter en måned opphørte mangelen.
Statens legemiddelverk godkjenner at «uregistrerte pakninger med Thybon-tabletter kan utleveres på blå resept. Dette på grunn av mangel på forhåndsgodkjent Liothyronin», opplyser Statens legemiddelverk på sine nettsider.
Liothyronin inneholder virkestoffet liotyronin og brukes til behandling av alle former for hypotyreose (lavt stoffskifte) hos barn og voksne. Liothyronin gis som et tillegg til Levaxin. For dem som ikke blir friske ved bruk av Levaxin (T4), kan det hjelpe å supplere med syntetisk T3 i form av Liothyronin.
For videre spørsmål, ta kontakt med Takeda på deres informasjonstelefon 800 800 30.
LES MER:
– Ikke akseptabelt med Levaxin-mangel
Stoffskifteforbundet talte pasientenes sak under workshop om legemiddelberedskap
Helseministeren: Bedre internasjonalt samarbeid må til for å bedre legemiddelmangelen