Liothyronin er nå tilbake på apotekene

Etter tidligere meldinger fra Takeda fryktet man at mangel på Liothyronin ville vare helt til starten av november. I forrige uke meldte produsenten at legemiddelgrossistene har fått forsyninger, og at apotekene landet over skal ha vanlige leveranser fra og med denne uken (uke 40).

Merk: Denne saken er blitt oppdatert den 3. oktober 2018.

Takeda har, som tidligere meldt, hatt leveringsproblemer med Liothyronin 20 mikrogram tabletter «Takeda». Legemiddelverket meldte mot slutten av august om leveringsproblemene.

Myndighetene anbefalte å være nøye med å følge rådene fra lege og apotek. På grunn av mangelen på Liothyronin ville pasientene bli tilbudt utenlandske pakninger med Thybon-tabletter på apoteket i stedet.

Nå er produksjonsproblemene løst, etter én drøy måned. Det er Takeda selv som har meldt dette i en e-post til Stoffskifteforbundet.

Situasjonen må tas på alvor
Generalsekretær Eddy Kjær sa i forbindelse med legemiddelmangelene tidligere i år at disse situasjonene må bli tatt på alvor, både av produsent og myndigheter.  Det er andre gang bare i år at stoffskiftesyke er blitt rammet av produksjonsproblemer og mangel på viktig medisin. Forrige gang var det T4-medisinen Levaxin, nå er det T3-medisinen Liothyronin som ikke har blitt levert.

Han har vært oppgitt over at forbundet ikke har fått muligheten til å informere skikkelig, men er glad for at Takeda i forrige uke tok direktekontakt.

– Produsenten tok ikke kontakt med oss som pasientrepresentanter i forbindelse med de opprinnelige produksjonsproblemene. Vi er fornøyde med at produsentene nå har informert oss direkte. Det er viktig at all slik informasjon kommer på bordet, så vi får opplyst medlemmene våre hvis det oppstår utfordringer som berører hverdagen deres, sier Kjær.