Kostholdsråd og helsegevinster fra Roede

Roedes kursledere har relevant kompetanse om stoffskiftesykdom, noe som vil gi deltakere med stoffskiftesykdom en bedre oppfølging og mer tilpassede råd. Fagansvarlig ved Roede, Karoline Steenbuch Lied, kommer med noen gode råd og anbefalinger for personer med en stoffskiftesykdom.

Helsegevinstene er mange med et balansert og variert kosthold. Et balansert kosthold, med anbefalte mengder næringsstoffer, vil bidra til å opprettholde en god immunfunksjon. Med dette mener vi å spise regelmessig, hver 3.-4. time, og innta rikelig med frukt, grønnsaker, belgfrukter og fiberrike matvarer. I tillegg er det viktig med sunt fett, og rikelig med vanninntak. Immunforsvaret påvirkes likevel ikke bare av kostholdet, men av andre faktorer som søvnmangel, stress og fysisk inaktivitet. Jo bedre balanse du har på alle disse områdene, jo bedre rustet er du til å takle sykdom. Å komme inn i en god døgnrytme som gir både nok – og god søvn, vil gi overskudd og energi til å orke å være fysisk aktiv.

Ivareta måltidsrytmen

For mange er det å starte med å få orden på måltidsrytmen sin et første skritt i retning av å komme inn i en god sirkel, der man har overskudd til å ta de sunne valgene. Å bygge et godt immunforsvar handler om bygge en god sirkel med gode levevaner, som man holder over tid.

Det er også en del som må gå over til glutenfri kosthold. Også her kommer Roede med noen konkrete anbefalinger. Et godt råd til de som ønsker å gå over til glutenfri kost er å erstatte de glutenholdige matvarene med de glutenfrie variantene som inneholder mest mulig fiber. En del glutenfrie matvarer mangler essensielle vitaminer og mineraler som ellers blir tilsatt, så derfor er det også viktig å formidle at det er ingen grunn til å velge glutenfritt dersom du ikke må. Glutenfri kost gir kun en helsegevinst dersom man har cøliaki.

Mange av utfordringene som personer med lavt stoffskifte opplever er tretthet og liten konsentrasjonsevne. Her kommer fagansvarlig Karoline Steenbuch Lien med noen konkrete grep.

Først og fremst er det lurt å utelukke at det skyldes feil medisindose. Vi oppfordrer derfor alle våre medlemmer med stoffskiftesykdom til å ha jevnlig dialog med fastlegen slik at de kan gjøre nødvendige justeringer i medisindosene underveis i sin livsstilsendringen. Ellers handler det om å spise regelmessig, samt ha et balansert og variert kosthold som gir et stabilt blodsukker, være fysisk aktiv og legge til rette for best mulig søvn.

Mager protein og grove kornprodukter

For fagpersonene som jobber i Roede, er vekt et vanlig spørsmål som går igjen fra personer med en stoffskiftesykdom.

Det vanligste spørsmålet som de med stoffskiftesykdom spør oss, er om de kan gå ned i vekt. Svaret er ja, men de bruker gjerne litt lenger tid og det krever gjerne en ekstra porsjon tålmodighet. Men har man et tilstrekkelig energiunderskudd over lang nok tid, viser både vår erfaring samt forskning at de som er medisinert for lavt stoffskifte kan lykkes med å ned i vekt. Anbefalingen er å spise masse frukt, grønt og bær, samt godt med fiber gjennom grove kornprodukter. Velg mager protein, som fisk, kylling og svin, samt magre meieriprodukter. Spis også regelmessig. Om dette virker krevende – eller man ikke oppnår ønskede resultater, kan man også se på gevinsten i det å ikke fortsette å gå opp i vekt. Å stanse videre vektutvikling, gir også en betydelig helsegevinst, og man hindrer å få en enda tyngre hverdag.

  • Roede-medlemmer får også tilgang til over 1500 sunne, varierte og enkle oppskrifter. Her er det fokus på sunn vektreduksjon og at du spiser sunn og variert mat.
  • For mer informasjon om kurstilbudet, priser og påmelding, se Roede.com
  • Stoffskifteforbundets medlemmer får kr. 300,- i avslag på kurs. Bruk rabattkoden KURSHELSE300-22

Stoffskifteforbundets medlemmer vil på sin side få tilgang til Roede-appen. Det er en enkel og svært funksjonell app som effektivt hjelper deg til å nå målene dine når du vil ned i vekt og bli sunnere. Du vil oppleve at vi har stort fokus på sunn vektreduksjon og at du spiser sunn og variert mat. Du får også tilgang på 900 attraktive oppskrifter.

Du kan også sjekke ut Roede-appen her eller du kan teste den ut gratis i 14 dager her.

Vil du lese noen solskinnshistorier fra Roede? Klikk her.