Kort film om stoffskiftesykdom

Norsk helseinformatikk har laget en informasjonsfilm om stoffskiftesykdom. Du kan se den her.

Hormonene som produseres av tyreoidea, regulerer hvordan kroppens celler bruker energi og hvor raskt forbrenningen i kroppen foregår. Kjertelen påvirker også veksten av hår og ben, kroppsvekten, temperaturen og energinivået, samt funksjonen til hjertet og fordøyelsessystemet. Tyreoideasykdom er en meget vanlig hormonforstyrrelse, særlig hos kvinner.

For høyt stoffskifte, hypertyreose eller tyreotoksikose, er en sykdom der tyreoidea produserer for mye hormon. Symptomene kan være hårtap, vekttap, høy puls, nervøsitet, løs mage, svettetendens og mensstruasjonsforstyrrelser.For lavt stoffskifte, hypotyreose, er en sykdom der tyreoidea produserer færre hormoner enn det som behøves for normal kroppsfunksjon. Symptomer kan være tynne, skjøre negler og hår, vektøkning, slapphet, lav puls, forstoppelse og kuldefølelse.

Legen kan i mange tilfeller stille diagnosen på grunnlag av symptomene alene, ved å kjenne på halsen om det er forandringer i tyreoidea og ved hjelp av blodprøver som forteller om mengden av tyreoideahormoner i blodet.

Klikk på lenken for å se en animasjonen: 
http://nhi.no/forside/animasjoner/hormoner-og-ernering/skjoldkjertelsykdom-31850.html

post@stoffskifte.org