– Jeg har lært legen min om stoffskiftet

Nita Kjellså (55) har flere sykdommer i tillegg til sitt lave stoffskifte, men hun nekter å gi opp.

Nita er gift, har fire barn og snart tre barnebarn, og bor i Larvik i Vestfold. Hun fikk symptomer på høyt stoffskifte etter sin første fødsel i 1987. Etter fødselen slet Nita med uro, søvnmangel og lav vekt, og hun ble behandlet med Neo-Mercazole for å senke stoffskiftet. Etter å ha født barn nummer to i 1993 hadde hun fortsatt symptomer på høyt stoffskifte. Nita forlangte scintigrafi, en undersøkelse der kroppen tilføres små mengder radioaktive stoffer. Undersøkelsen avdekket kalde knuter rundt skjoldbruskkjertelen.

– Jeg har økt og sunket dosene om hverandre i alle år. Det er rett og slett vanskelig å vite hva man skal gjøre. Jeg har lært legen min om stoffskiftet, for hun hadde liten erfaring med dette, sier Nita.

– Jeg har også mange andre tilleggssykdommer, som polyartrose (gikt i flere ledd), endometriose (en tilstand som kan gi magesmerter og unormale blødninger), gallestein og fibromyalgi (kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter). I tillegg kommer problemer med øynene, søvn og konsentrasjon. Jeg synes det er vanskelig å få legene til å se sammenhengen mellom disse, sier 55-åringen.

Etter mange års slit ble den tidligere barne- og ungdomsarbeideren uføretrygdet for fem år siden. Plager til tross, Nita nekter å gi opp.

– Jeg lever tross alt et rikt liv. Dette er mitt råd til andre også: Ikke gi opp. Sett deg inn i sykdommen selv, meld deg inn i Stoffskifteforbundet, møt opp på kurs, likepersonsgrupper og lærings- og mestringskurs. Det har gitt meg mye nyttig informasjon, tips, råd og støtte. Jeg har også sittet i styret i Vestfold lokallag, som har vært lærerikt og moro.

Flere pasienthistorier:

Monica (49) ble feilbehandlet i flere omganger

Torbjørns hjerteflimmer skyldtes struma