Hvordan unngå kreft?

Dr. Fedon Lindberg skriver om valg som kan bidra til å motvirke kreft.

Selvfølgelig hender det at mennesker som lever sunt og gjør alt «riktig», likevel utvikler kreft. Å bli alvorlig syk kan også handle om genetikk, tilfeldigheter og om å ha uflaks. Det kan også skyldes miljøfaktorer som man normalt ikke tenker over, som belastninger fra tungmetaller og alle kjemikaliene vi omgir oss med.

Ikke minst kan det være en årsak at avgiftningssystemet ikke fungerer optimalt. Dette kan igjen skyldes en livsstil med utfordringer som kronisk stress og søvnunderskudd.

Likevel finnes det en del opplagte sammenhenger mellom livsstil og kreft. Du kan selv velge om du vil skape miljøet som kreftcellene elsker, eller gjøre de tingene som styrker immunforsvaret og kroppens egen evne til å jage kreftceller på dør.

Dette er fem viktige anbefalinger formulert av World Cancer Research Fund (WCRF), en sammenslutning av kreftforskere:

Unngå overvekt

Gå inn for å holde en vekt som ligger innenfor rammen av normal BMI (kroppsmasseindeks), som for voksne mennesker ligger mellom 21-23.

Hvorfor?

Å vedlikeholde normalvekten gjennom livet ser ut til å være kanskje den viktigste måten å beskytte seg mot kreft. Overvekt og fedme øker risikoen for flere krefttyper.

Vær aktiv

La fysisk aktivitet være en selvfølgelig del av hverdagen. For å komme i bedre fysisk form bør du investere en daglig time i moderat bevegelse (som rask gange), eller en halvtime med mer intens trening (som jogging).

Hvorfor?

All form for fysisk aktivitet beskytter kroppen mot å utvikle en del typer kreft, som brystkreft. Unngå sukker og energitett mat, dvs. mat varer som inneholder mer enn 225-275 kcal per 100 gram.

La fastfood tilhøres sjeldenhetene

Hvorfor?

Dette er matvarer som i betydelig grad bidrar til den epidemi av overvekt som stadig øker i den vestlige verden. Ferdigprodusert mat har et mye høyere innhold av både fett og sukker enn et måltid som er fremstilt av ferske råvarer.

Spis mer plantemat

Spis masse plantemat, daglig til sammen 400-500 gram. Varier mellom grønt med lavt stivelsesinnhold og frukt og belgfrukter.

Hvorfor?

Mye forskning tyder på at kostholdet som i størst grad beskytter mot kreft, er basert på plantenæring. Det er viktig å velge plantemat som er næringsrik, har lavt stivelsesinnhold og mye fiber.

Eksempler på plantemat med lav stivelse er grønnbladede grønnsaker (som kål og salatvekster), brokkoli, okra, aubergine og salattypen bok choy. Høyt stivelsesinnhold har derimot rotvekster som potet og søtpotet, mens sellerirot, artisjokker og neper er underjordiske vekster uten mye stivelse.

Begrens alkoholinntaket

En kvinne kan drikke et vinglass per dag, mens en mann tåler to.

Hvorfor? Det spesielle med alkohol – særlig vin – er at mens små mengder kan ha god effekt for å forebygge hjertelidelser, kan jevnlig alkoholinntak stimulere noen typer kreft, særlig brystkreft. Daglig inntakt av folatrik mat, og gjerne 400 mcg folattilskudd, ser ut til å motvirke den økte risikoen.

Dette er en del av en artikkel som sto på trykk i Thyra 2/2015