Ingeniøren Torbjørn Staalesen oppsøkte lege etter å ha vært plaget med tung pust på jobb. Den endelige diagnosen overrasket ham.

FUNGERER GODT: Torbjørn Staalesen har høyt stoffskifte, og forteller at han fungerer godt på medisinen Levaxin. Foto: Privat

Den nå 73 år gamle pensjonerte ingeniøren jobbet på en byggeplass i Hammerfest i 2005 da han merket at pusten ble stadig tyngre ved anstrengelser. En kollega insisterte på at han burde gå til legen.

Etter besøk hos helsesøster og bedriftslege gikk turen videre til fastlegen, som gjennomførte en EKG-undersøkelse av hjertet hans.

– Fastlegens EKG så ut som en piggtråd, og jeg ble sendt videre til kardiolog. Der ble det ny EKG og ultralyd før diagnosen atrieflimmer ble stilt, forteller Staalesen.

Påvist høyt stoffskifte

Stoffskifte er kroppens energibalanse, og er livsnødvendige, kjemiske reaksjoner som skjer i alle cellene våre i kroppen. Tyroideastimulerende hormon (TSH) stimulerer skjoldbruskkjertelen (thyroidea) til å produsere hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3) som regulerer kroppens stoffskifte.

Når skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin, går kroppen på høygir, og man får høyt stoffskifte (hypertyreose). Om lag 2,5 prosent av voksne kvinner og 0,6 prosent av menn i Norge har påvist høyt stoffskifte. Sykdommen inntreffer som regel i 20-40 årsalderen. Rundt 15 prosent som får høyt stoffskifte er eldre enn 60 år.

Neste stopp på veien var hjerteovervåkning på sykehuset i Haugesund. Legene slet med den høye pulsen i et par døgn før de fant den virkelige årsaken til plagene. Staalesen fikk diagnosen «vanskelig traktabel hypertyreose», høyt stoffskifte.

– Jeg kommer fra en «hjertefamilie», men var ikke forberedt på at flimmeret skyldtes diffust struma, selv om det er flere bakover i familien som har hatt problemer med skjoldbruskkjertelen og struma, sier 73-åringen.

Staalesen fikk behandling med radioaktivt jod. En vanlig konsekvens, også for Staalesen av radioaktivt jod var at skjoldbruskkjertelen produserte for lite hormon., det vil si at han fikk lavt stoffskifte.

Lever med Levaxin

Staalesen ble derfor satt på Levaxin.

– Mitt stoffskifte har fungert med Levaxin. Jeg har ikke hatt redusert livskvalitet etter at jeg fikk T3-, T4- og TSH-verdier innenfor grenseverdiene.

– Utover at jeg må passe på å få i meg dosen med Levaxin, ofrer jeg ikke stoffskiftet en tanke. Jeg har i mange år hatt utfordringer med vekten og annen sykdom som krever sunn, karbohydrat-fattig kost, så kostdisiplin ble ikke et «tilleggsork» for meg.

Lett utålmodig

Det mest krevende med sykdommen er hyperaktivitet, forteller Staalesen.

– Det betyr at jeg må være bevisst på å tøyle min egen utålmodighet i omgang med andre mennesker.

Staalesen er både oppvokst og bosatt i Haugesund. Han og kona har tre voksne barn og sju barnebarn. Mye tid går også med til å dyrke interessen for idrett, friluftsliv og motorkjøretøyer.

– Jeg lever et godt liv selv om jeg har høyt stoffskifte, sier 73-åringen.

martin.wright@stoffskifte.org