
Det er ikke alltid enkelt å vite hvordan man skal takle hverdagsutfordringer som kommer med å ha en stoffskiftesykdom. For Helene Lønseth var en del av løsningen å opprette @stoffskiftesnap.
Helene Lønseth er 28 år fra Stavanger og står bak kontoen @stoffskiftesnap på Snapchat. Helene fikk påvist lavt stoffskifte i 2012, og legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å takle utfordringene som kommer med sykdommen. Etter flere legebesøk med økte medisindoseringer, fant hun til slutt en lege hun var fornøyd med og en behandling som bidro til å stabilisere formen. Men god støtte fra samboer og familie har selvfølgelig også vært viktig.
Konseptet med Stoffskiftesnap ble etablert i slutten av 2018. Bakgrunnen for dette var at Helene følte det til tider var ensomt å leve med diagnosen, og ville samle flere som kunne dele sine erfaringer og tips med hverdagsutfordringene som følger med å ha en stoffskiftesykdom.
Stoffskiftesnap ble laget i slutten av 2018, og grunnen var at jeg følte meg alene med denne sykdommen. Selv har jeg slitt mye, samtidig som jeg visste om mange som ikke hadde like store utfordringer som meg. Så jeg bestemte meg for å prøve å lage en snapkanal for å samle flere som kunne dele sine erfaringer og tips. På den måten kunne jeg bli bedre kjent med flere i samme situasjon.
“Ukas røde tråd”
Hver uke er det nye gjester som tar over kontoen og inviterer følgerne med inn i deres hverdag. I tillegg tar konseptet utgangspunkt i «Ukas røde tråd», som denne uken har vært å fortelle hvordan man fant ut at man først hadde en stoffskiftesykdom.
Som en del av forberedelsene, får Helene hjelp av andre Snapchat-brukere til å komme med ulike temaforslag. Selv forbereder Helene selv det hun har å si om temaet på forhånd, da også med god hjelp fra gruppen hun samarbeider med.
«Med dette konseptet er målet at man har mulighet til å delta i andres hverdag og at ingen skal føle seg alene med denne sykdommen. Høydepunktet med dette konseptet er definitivt at jeg blir kjent med mange fantastiske personer og får lov til å høre deres historier. Det hjelper selvfølgelig også at responsen har vært god”,
sier Helene og avslutter med at hun har fått mange gode tilbakemeldinger fra følgere som engasjerer seg og setter stor pris på at denne kontoen ble opprettet, også for unge mennesker som nylig har fått påvist en stoffskiftesykdom.