Hadde Mozart høyt stoffskifte?

Komponistlegenden Wolfgang Amadeus Mozart hadde mange helseutfordringer i løpet av sitt korte liv. Høyt stoffskifte kan ha vært en av dem.

Mozart regnes som en av de største komponister i verdenshistorien. Da han døde natt til 5. desember 1791 i Wien, bare 35 år gammel, hadde han komponert over 600 verker.

Det musikalske vidunderet slet med en rekke helseproblemer, og i løpet av livet skal han blant annet ha hatt både kopper, betennelse i halsmandlene, bronkitt, lungebetennelse, tyfoidfeber, revmatisme og tannkjøttsykdom.

Forskere har også antydet at han hadde økt aktivitet i skjoldbruskkjertelen. Teorien knyttes blant annet til komponistens etter hvert utstående øyne, som er et symptom på høyt stoffskifte.

Hans rastløshet tiltok de siste årene, og på de siste portrettene har han tydelig utstående øyne – exophthalmus på fagspråket. Men de to symptomene er ikke nok til en diagnose, skrev Per Egil Hegge, tidligere redaktør i Aftenposten og forfatter av boken «…og så må du ikke stille spørsmål» om stoffskiftesykdom i sin egen familie, i sin faste språkspalte i Aftenposten i 2014.

Hva Mozart døde av, har vært omdiskutert. Både syfilis og tuberkulose er nevnt som dødsårsaker. Det er også blitt antydet at Mozart ble forgiftet av en rival. I 2009 lanserte imidlertid forskere ved Universitetet i Amsterdam en ny teori.

De antydet at komponisten fikk halsbetennelse og at infeksjonen spredde seg til nyrene. Betennelsen i nyrene førte til at kroppen fikk store hevelser. Det forårsaket igjen stor væskeansamling under huden, såkalt ødem, som var den tredje vanligste dødsårsaken i Wien fra 1790 til 1793 etter feilernæring/vekttap og tuberkulose.

Forskerne kom frem til teorien ved å sammenligne de vanligste dødsårsakene på den tiden med det man vet om Mozarts død.

Ødem var den tredje vanligste dødsårsaken i Wien fra 1790 til 1793 etter feilernæring og tuberkulose.

Samme måned som Mozard døde, førte ødem til uvanlig store problemer i Wien, og i alt 47 unge menn døde av sykdommen, skrev den britiske avisen The Daily Mail i 2009.