Frossen? Ni tips for å få opp temperaturen i kroppen

Lavt stoffskifte kan føre til at man fryser lettere. Selv etter medisinering kan mange føle seg frosne. Så hva kan man gjøre for å få stilt inn termostaten litt bedre?

Du går rundt og slår på panelovnene og finner frem tykke tepper. Mens andre sitter i t-skjorte og synes at det er godt og varmt, sitter du med ull i flere lag og grøsser. Om natten tar det lang tid å sovne fordi du er for kald til å slappe av. Det føles ikke som en vanlig kulde, men snarere som noe som kommer innenfra. Først etter et par timer under den varme dynen finner du roen. Lyder det kjent?

Her er en liste over tiltak og uhøytidelige kjerringråd som kan hjelpe:

Mosjoner om morgenen

Da er kroppstemperaturen ofte på det laveste, og ved å gi kroppen en kickstart øker du blodsirkulasjonen, temperaturen og forbrenningen resten av dagen. Orker du ikke krevende aktivitet, hjelper det godt å gå en liten, rask tur for å sette i gang systemet. En svømmetur i oppvarmet vann kan være en annen god løsning. Velg noe som passer deg – poenget er å få opp pulsen og bli litt svett. Bonuseffekten er at det gir en god start på dagen og kvikker opp hjernen.

Bruk ullundertøy

En liten ulltrøye eller singlet innerst gjør mye for å holde grøssefølelsen unna. På kaldere dager kan du også bruke en tynn ulltights. Ull er heldigvis ikke hva det var – det finnes mange tynne, myke varianter å få kjøpt som ikke sjenerer eller føles tykke under klærne. En kombinasjon av ull og silke er ekstra behagelig å ha på. Pulsvanter er også en løsning før det begynner å bli «vottevær».

Spis chili

Start dagen med en liten sterk chili, som du kan svelge hel som en vitamintablett. Det øker forbrenningen og gir en tydelig «indre varme» i mange timer fremover. Vi snakker ikke om frisk chili, men om de tørkede som kan kjøpes i blant annet innvandrerforretninger. De er veldig sterke, og det er det som nytter i denne sammenhengen. Hvis du liker chili og sterk mat, så bruk så mye du kan i matlagingen. Kajenne, løpestikke og ginseng er også kjent for å ha varmende egenskaper.

Spis frokost hver dag

Og husk å spise ofte utover dagen, helst hver tredje-fjerde time. Det fungerer som å hive vedkubber på peisen og øker varmeproduksjonen. Ved å spise regelmessig unngår du også lavt blodsukker, som kan gjøre at man føler seg frossen. Hold deg unna raske karbohydrater, for eksempel matvarer med hvitt mel, kaker, brus og søtsaker, som skaper store blodsukkersvingninger.

Varm drikke

Varmt drikke som kakao eller kokende vann med honning og sitron gir varme som varer en stund.

Sjekk blodprosenten

Lav blodprosent kan nemlig også føre til at du fryser. Har du lite jern i kroppen, kan legen ordne jerntilskudd. I tillegg kan du ta C-vitamin for å øke opptaket av jern. Men ikke eksperimenter med jerninntak alene, det må skje i samråd med lege.

Prøv å unngå søvnmangel

Nettopp det kan være en utfordring for stoffskiftepasienter, som ofte sliter med å få sovet nok. Sørg for å ha det svalt og mørkt når du skal sove, og bruk soverommet kun til søvn og sex. Ingen stressende mentale aktiviteter før sengetid eller tv-titting på sengen! Med gode rutiner og et godt sovemiljø kan du legge forholdene til rette for bedre søvn.

Prøv alternativ behandling, for eksempel akupunktur

I tradisjonell kinesisk medisin er kulde og varme, vind og damp/fuktighet sentrale elementer i kroppen, i likhet med det ytre miljøet. Det kan oppstå ubalanser i kroppen, for eksempel i form av mye kulde og/eller for lite varme. Med akupunktur kan man prøve å gjenopprette balansen. I tillegg til nålene bruker mange akupunktører også en teknikk som heter moxa for å drive ut kulde og tilføre varme. Moxa er brenning av en spesiell urt over bestemte akupunkturpunkter, slik at huden varmes langsomt opp. Behandlingsformer som fotsoneterapi og sirkulasjonsmassasje øker også blodsirkulasjonen og bidrar dermed til å øke kroppstemperaturen.

Varmt bad

Hvis du er ekstra kald og ikke får igjen varmen samme hva du gjør, er et varmt bad eller en dusj et godt akuttiltak.

En utgave av artikkelen sto på trykk i Thyra 3/2012