Forlenget mangel på Liothyronin

Statens legemiddelverk melder om at Liothyronin tidligst vil være tilbake i apotekene uke 9. Det innebærer en ytterligere mangelperiode på fire uker.

Nåværende mangelperiode har vedvart siden november 2018. Den gang skulle Liothyronin 20 mg-tabletter fra Takeda være tilbake tre uker senere, i uke 49. Deretter ble datoen utsatt til tidligst uke 4 eller 5 i 2019. Nå vil ikke Liothyronin være tilbake i apotekene før tidligst uke 9, melder Statens legemiddelverk på sine nettsider. Begrunnelsen er produksjonsproblemer.

Stoffskifteforbundet har henvendt seg til både Statens legemiddelverk og produsent Takeda om mangelsituasjonen. Takeda har svart at de skal undersøke saken nærmere. Legemiddelverket har ikke svart da denne saken ble publisert.

– Vi frykter for pasientsikkerheten og livskvaliteten for en pasientgruppe på 230.000 nordmenn. Langvarig og gjentagende legemiddelmangel som vi har hatt i et halvannet år, er den reelle konsekvensen av monopolsituasjonen til Takeda, sier generalsekretær Eddy Kjær, som legger til:

– Dette handler ikke kun om stoffskiftepasienter, men også om nasjonens sikkerhet.

Gjentatt legemiddelmangel

Ifølge egne nettsider godkjenner Legemiddelverket at uregistrerte pakninger med Thybon-tabletter kan utleveres på blå resept. Dette på grunn av mangel på forhåndsgodkjent Liothyronin. Ved refusjonsresepter må apotekene ekspedere de uregistrerte pakningene på uregistrert varenummer og §3a i FarmaPro.

Følgende opplysninger skal videre legges inn ved registrering:

  • Refusjonskode: ICPC: A87, T86, T99. ICD: E03, E23, E89.0
  • TK.nummer: 0366
  • Vedtaksdato: 27.08.2018

Legemiddelverkets godkjenning er gyldig til 1. april 2019.

I november 2017 var det mangel på Levaxin som også skyldtes produksjonsproblemer hos Takeda. Seks måneder senere var problemet løst. I august og september 2018 var det mangel på Liothyronin-tabletter. Den gang skyldtes mangelen produksjonsproblemer. Etter en måned opphørte mangelen, før det igjen var mangel i november.

Liothyronin inneholder virkestoffet liotyronin og brukes til behandling av alle former for hypotyreose (lavt stoffskifte) hos barn og voksne. Liothyronin gis som et tillegg til Levaxin. For dem som ikke blir friske ved bruk av Levaxin (T4), kan det hjelpe å supplere med syntetisk T3 i form av Liothyronin.

For videre spørsmål, ta kontakt med Takeda på deres informasjonstelefon 800 800 30.

LES MER:

Krever nasjonale faglige retningslinjer for stoffskiftesykdommer (blogg i Dagens Medisin)

Legemiddelmonopol truer pasientsikkerheten (kronikk i Dagens Medisin)

Senterpartiet skal løfte frem stoffskiftepasienter

Liothyronin tilbake på apotekene tidligst i slutten av januar