Finn treningsaktiviteter du trives med

Rubi Størset har lavt stoffskifte og driver med triatlon. Hun anbefaler andre stoffskiftepasienter å finne aktiviteter man trives med og som ikke nødvendigvis inneholder knallhard trening.

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping. Rubi var aktiv før hun fikk konstatert sykdommen og hadde like i forkant av diagnosen økt treningsmengden fordi hun skulle konkurrere på dobbel distanse av det hun hadde gjort tidligere.

– Jeg fikk en bråstopp og hadde en lengre periode hvor jeg orket minimalt. Noen uker var det tungt bare å hente posten. Jeg var helt sykmeldt fra jobb i 2-3 mnd, og deretter gradvis sykmeldt ca like lenge, forteller hun.

I dag er hun tilbake på banen og kjører på for fullt, selv om hun selvsagt må ta hensyn til sykdommen.

– Jeg har måttet prøve meg fram, og av og til ta et par skritt tilbake. Nå får jeg til å gjøre det meste, bare jeg planlegger og ikke glemmer den totale belastningen, inkludert jobb, familie, husarbeid og trening. Jeg tror man kan trene og fungere bra også som toppidrettsutøver, dersom man får stabilisert seg på medisiner og tilpasser treningen litt ekstra. Jeg har fortsatt å sette personlige rekorder i årene etter jeg fikk sykdommen, så det er vel et bevis på at det kan gå. Men mange har jo tilleggsplager som kan gjøre det utfordrende å få til. Sånn sett har jeg vært heldig så langt, sier hun.

Ta hensyn til den totale belastningen i hverdagen
Nøkkelspørsmålet er om stoffskiftepasienter tåler å belaste kroppen like mye som friske. Lege og helhetsmedisiner Lars Omdal har tidligere fortalt hva forskningen sier på feltet.

Rubi Størset løper triatlon

– Hvis stoffskiftet er velregulert, er det ikke noe i veien for å trene hardt. Det finnes for eksempel idrettsutøvere med lavt stoffskifte som trener på relativt høyt nivå. Hvis stoffskiftet der­imot ikke er godt regulert eller man ikke føler seg frisk, må man kjenne på sine egne grenser. Følgende kan være en god rettesnor: Har du en god følelse i kroppen etter trening, selv om du er sliten og litt støl dagen etter, er alt vel. Får du derimot plager etter trening som kanskje varer i flere dager, har det vært for mye for kroppen. Det er imidlertid lite forsk­ning på dette feltet, så det å observere egen respons, er viktig, har Omdal uttalt til forbundets nettsider.

Les hele saken her

– Jeg tror rådene fra legen er riktige. De stemmer med det jeg beskriver, og det jeg har opplevd og erfart, sier Rubi Størset og utdyper:

– Et godt tips er nok å huske på den totale belastningen i hverdagen. Ikke tren hardt på dager du har mye annet på programmet, finn aktiviteter du trives med og som ikke nødvendigvis er knallhard trening. Vær tålmodig og ikke gi opp. Jeg har møtt veggen flere ganger og gjort nye erfaringer, kommet meg videre og blitt stadig i bedre form, sier hun.

Viktig med god måltidsrytme
Rubi jobber med ernæring til daglig og sier det ikke finnes noen spesielle retningslinjer folk med ubalansert stoffskifte.

– Det er bare ekstra viktig å spise sunt og variert. For min del opplever jeg at det er viktig med en god måltidsrytme. Jeg fungerer best når jeg spiser 4-5 måltider om dagen og passer på å få i meg litt av alt, spesielt frukt, grønnsaker, fisk og grovt brød. Jeg prøver å følge Helsedirektoratets anbefalinger. Dessverre elsker jeg sjokolade, men fordelen med mye trening er jo at man kan unne seg en sjokolade litt oftere, sier hun og føler at det er tilfredsstillende med en hvil etter ha presset seg.

– Jeg blir kanskje mer sliten etter veldig harde treningsøkter enn andre, og har nok mer muskelverk og stølhet innimellom enn andre uten stoffskiftesykdom. Men å måtte legge seg velfortjent på sofaen på sofaen etter trening føles som en bedre måte å være sliten på enn den trøttheten og følelsen av lite energi som kommer når jeg har vært i ro flere dager og ikke beveger meg noe særlig. Og i det lange løp tror jeg at det vil være en fordel å være i god fysisk form, at jeg vil orke mer da, avslutter hun.