Erfaringer med subakutt tyreoiditt og lavt stoffskifte

Å leve med stoffskiftesykdom er forskjellig for alle. Her kan du lese to anonyme erfaringer som er sendt inn, blant annet med fokus på subakutt tyreoiditt og lavt stoffskifte.

Min erfaring med subakutt tyreoiditt

Kan stress være en medvirkende årsak til stoffskiftesykdom? Ja, er min erfaring.

For noen år siden opplevde jeg en svært stressende periode på jobb, som varte i flere måneder. Samtidig sto jeg midt oppe i flytting, med salg og deretter kjøp av bolig. Jeg var på det tidspunktet alenemor til hjemmeboende tenåringer. I starten var jeg bare veldig sliten, men etter hvert begynte jeg å få en svak feberfølelse i tillegg til dirring i hele kroppen.

Hver dag i et par måneder hadde jeg svak feber. Jeg mistet matlysten, gikk ned i vekt, og klarte ikke gå i trapper uten å holde meg godt fast i rekkverket.

Likevel tvang jeg meg selv til å dra på jobb hver dag. Etter noen måneder ble det så ille at jeg oppsøkte lege. Blodprøver ble tatt, og de viste at stoffskiftet mitt var altfor høyt . Tilsvarende blodprøver ble tatt noen år tidligere, men var da normale. Det ble tatt scintigrafi på sykehus av skjoldkjertelen. Endokrinolog og fastlege fastslo at jeg hadde en betennelse i skjoldkjertelen, og en tilstand de kalte “Subakutt tyreoiditt”.

Begge legene lovet at dette ville gå over av seg selv. Etter en periode med svingninger mellom “normalt” og lavt stoffskifte, skulle altså dette normalisere seg. Jeg måtte bare smøre meg med tålmodighet i noen måneder. Jeg fikk ingen medisiner.

Fastlegen mente jeg kunne jobbe fullt. Det klarte jeg ikke, og vandret inn og ut av sykmeldinger. Jeg fikk «bomullshode», jeg hadde komplett hjernetåke og var fremdeles veldig sliten. Etterhvert klarte jeg heldigvis å jobbe 40-50 %.
Anti-TPO var mindre enn 1 hele veien, så det var ikke snakk om Hashimoto eller annet. TSH-verdiene hadde etter hvert havnet på ca. 4, og de svingte mellom 3,8 og 4,3.

Det var fint, mente legen. Nei, kjente jeg.

Slik gikk halvannet år. Omsider skjønte legen at dette kanskje ikke fulgte læreboka, og at mitt lave stoffskifte nå var kommet for å bli. Endelig fikk jeg begynne på Levaxin. Etter litt prøving og feiling med dosejustering fant vi en bra dosering, og til min store lettelse ble hjernetåken borte! Siden har det vært nye dosejusteringer, til det stabiliserte seg. I årene etterpå har jeg fungert fint med Levaxin, og er i full jobb. Jeg er likevel mer varsom enn tidligere for stress, og må passe på så jeg ikke tar på meg for mye ansvar eller for mange oppgaver.

Klikk her for å lese mer om subakutt tyreoiditt.

Les også: Når stress gjør deg syk

Lavt stoffskifte i 28 år 

Jeg har hatt lavt stoffskifte siden 1994. Symptomene med lavt stoffskifte utviklet seg under graviditeten og jeg fikk begynne med Levaxin rett etter fødselen.

Jeg har siden hatt utfordringer med muskelsmerter, frossen skulder (frozen shoulder), magesmerter IBS, utmattelse, fatigue og søvnløse netter. I løpet av disse årene har legene kun anbefalt meg å bruke Levaxin. Hele livet har jeg kjempet mot disse smertene og har brukt mange sterke medikamenter i tillegg ulike behandlinger og sovetabletter. I tillegg til lavt stoffskifte har jeg også fibromyalgi og rosacea. Jeg har også blitt medisinert for disse. I følge mine fastleger har blodprøvene alltid vært innenfor grenseland, selv om det har vært mye opp og ned med TSH, T4 og T3 verdiene. Dette har ført til flere justeringer av Levaxin-dosen.

VIL DU LESE OM ANDRES ERFARING MED LAVT STOFFSKIFTE?

Carina har lavt stoffskifte og hypersomni: – Styrketrening ble en del av redningen

Marthe har lavt stoffskifte: – Etter fem år var det godt å avdekke hva som var galt.

Trude Mostue sliter med lavt stoffskifte

«Vi kjøper varm middag på vei hjem i dag»

«Nå er jeg dårlig, men kan vi snakke kort?»