Full byttbarhet i apotek, flere leverandører av generiske alternativer og høyere priser er Stoffskifteforbundets og Apotekforeningens forslag for å øke tilgang på legemidler til stoffskiftesyke, skriver Dagens Medisin.

TILTAK: Vi er fortsatt bekymret for monopolsituasjonen, og foreslår sammen Apotekforeningen at pasienten kan bytte medisiner på apotek og gjøre flere medisiner tilgjengelig. På bildet: Oddbjørn Tysnes, direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, og Eddy Kjær, generalsekretær i Stoffskifteforbundet. FOTO: Stian Gregersen / Apotekforeningen, Martin Aasen Wright/Stoffskifteforbundet

Vi er fortsatt bekymret for monopolsituasjonen, og foreslår sammen Apotekforeningen at pasienten kan bytte medisiner på apotek og gjøre flere medisiner tilgjengelig.

– Det har i praksis blitt en monopolsituasjon for en av leverandørene. Vi mener det burde være mulig med generisk bytte mellom de to legemidlene  (Levaxin og Euhtyrox, red.anm) også i en normalsituasjon, og ikke bare når det er pågående legemiddelmangel, sier Eddy Kjær, generalsekretær i Stoffskifteforbundet, til Dagens Medisin.

Største legemiddelmangelsituasjon noensinne

Konsekvensen av den største legemiddelmangelsituasjonen i Norge noensinne er at mennesker ikke får sine livsviktige medisiner. Mange medisiner har byttbare alternativer med samme virkestoff på apoteket, men medisiner mot lavt stoffskifte er bare byttbare ved legemiddelmangel, ikke i en normalsituasjon. Generisk bytte i apoteket er bare tillatt når Statens legemiddelverk garanterer at medisinene har samme medisinske virkning og er like gode (medisinbytte i apotek/generisk bytte).

Et tiltak som vil redusere mangelen for rundt 212.000 nordmenn med lavt stoffskifte, er at dagens standard behandling, Levaxin og Liothyronin, ikke lenger er eneste reseptbelagte alternativ. Stoffskifteforbundet og Apotekforeningen mener at det er et prekært behov for flere leverandører av generisk byttbare medisiner for behandling av lavt stoffskifte. Alternativet mener vi finnes, noe bytteordning i en legemiddelmangelsituasjon skulle tilsi. Ved mangel på Levaxin, kan man få legemiddelet Euthyrox på apoteket, men ikke i en situasjon uten mangel.

Levaxin og Liothyronin har én produsent, som dominerer det norske markedet i såpass stor grad at det er å betrakte som en monopolsituasjon. Det er bare en alternativ leverandør i Norge på medisiner mot lavt stoffskifte. Stoffskifteforbundet og Apotekforeningen mener at slike monopolsituasjoner kan true pasientsikkerheten, og at flere leverandører av samme medisin vil redusere risiko for legemiddelmangel og trygge pasientsikkerheten.

Du kan lese hele saken i Dagens Medisin, Norges største uavhengige avis innen helse og helsepolitikk.