Dagens Medisin: Legemiddelmonopol truer pasientsikkerheten

Stoffskifteforbundet jobber for å oppløse legemiddelmonopolet, øke antallet medisiner på blå resept og utarbeide faglige retningslinjer for primærhelsetjenesten, skriver generalsekretær Eddy Kjær i en kronikk i Norges største uavhengige nyhetsavis for helsevesenet, Dagens Medisin. Det er på tide at politisk ledelse griper inn, oppfordrer Kjær.

Kronikken som du kan lese i mandagens nettutgave av Dagens Medisin, retter et søkelys på de konsekvenser gjentatt legemiddelmangel av Levaxin og Liothyronin det siste halvannet året og monopolsituasjonen har for de 200.000 nordmenn med lavt stoffskifte.

Generell legemiddelmangel i Norge har eksplodert de siste ti årene fra 34 til 358 medisiner i 2017. For pasienter med lavt stoffskifte er legemiddelmangel prekært, skriver generalsekretær Eddy Kjær i kronikken, og begrunner det med at 200.000 mennesker med lavt stoffskifte kun har én standardmedisin, Levaxin. Og det er kun én produsent, Takeda, med en omsetning på 30 millioner versus konkurrenten Merck med 450.000 kroner.

Stoffskifteforbundet har i sin strategiplan frem til 2029 lansert Stoffskifteløftet, som handler om å få stoffskiftesykdommer på samfunnsagendaen. Stoffskiftesykdommer er den glemte folkesykdommen. Innen 2029 skal vi ha bidratt til full anerkjennelse for stoffskiftesykdommer hos politiske beslutningstakere, i samfunnsdebatten, i forskningssektoren og hos legemiddelindustrien. Stoffskifteforbundet jobber for å oppløse legemiddelmonopolet, øke antallet medisiner på blå resept og utarbeide faglige retningslinjer for primærhelsetjenesten.

LES HELE KRONIKKEN HER

Dagens Medisin er Norges største uavhengige nyhetsavis for helsevesenet, og kommer ut hver 14. dag med nyheter om blant annet økonomi, politikk, organisasjon, medisin og forskning. Avisen ble etablert i 1998, og utgis som papiravis og på nett.

LES RELEVANTE SAKER:

Liothyronin tilbake på apotekene tidligst i slutten av januar

Ny mangel på Liothyronin

Stoffskifteforbundet talte pasientenes sak under workshop om legemiddelberedskap

– Ikke akseptabelt med Levaxin-mangel

Mangel på Levaxin

Politisk vurdering av thyroid-medisiner i Danmark