Cappelen Damm enig i deler av kritikk mot omstridt bok

Amerikaneren Anthony Williams bok «Sunn skjoldkjertel» har vekket sterke reaksjoner, og forlaget medgir at de burde ha gjort enkelte ting annerledes i forbindelse med utgivelsen.

– Vi er enige i kritikken om at det var feil å kategorisere boka under «Fakta», og vi er enige i kritikken om at det burde stått at  forfatter «hevder at», sier direktør Elisabeth Steen i sakprosaavdelingen i Cappelen Damm

– Dette er en feil fra forlagets side som vi beklager og som vi skal rette opp i, sier hun videre.

Dagbladets Hilde Marie Tvedten er én av dem som har vært svært skeptisk til boka «Sunn skjoldkjertel».

– Jeg mener at alle redaksjonelle utgivere har et ansvar for å presentere innhold som publikum kan stole på og som er redaksjonelt kvalitetssikret, sa hun i denne saken som ble publisert på Stoffskifteforbundets sider i helgen.

Kritikken har blant annet gått på at Cappelen Damm er Norges største forlag og nyter stor tillit i befolkningen. Tvedten mener at mange stoler på det som er trykket mellom to permer og advarer forlaget mot miste den autoriteten og tilliten de har i dag hos befolkningen hvis de driver villedende markedsføring og ikke kvalitetssikrer godt nok.

Hun mener at personer med stoffskifteproblemer fortjener å finne informasjon de kan stole på og at boka til og med kan fremstå som helsefarlig.

«En åndelig kunnskapskilde»

Kritikken mot forlaget har ikke minst gått på hvorden de omtaler den i bokomslaget og på nettsidene. I omtalen heter det blant annet at forfatteren «ble født med evnen til å kommunisere med en åndelig kunnskapskilde som gir ham nøyaktig informasjon om sykdom og helse», og at «han punkterer myter og vanlige forestillinger om denne livsviktige kjertelen, med opplysende svar», ifølge Dagbladet

Elisabeth Steen i sakprosaavdelingen til Cappelen Damm opplyser at omtalen på forlagets nettsider vil bli endret, og at den også vil endres i et eventuelt andreopplag av boka.

Ifølge forlaget var det et redaksjonsmøte sist mandag hvor de så på hvordan de kategoriserer bøkene generelt på nettsiden og i kataloger.

– Det er snakk om mange titler, så det er en stor jobb, men det trengs en opprydning, sier Steen.

Forlaget skriver videre i en epost til Stoffskifteforbundet:

«Vi ønsker også å presisere, for alle som ikke selv har lest boken, at det innledningsvis i boken står (oversatt fra originalen): ‘Informasjonen i denne boken må ikke benyttes som erstatning for medisinsk veiledning, oppsøk alltid lege. Du står selv ansvarlig om du følger bokens råd. Verken forfatter eller forlag kan klandres for tap eller skade oppstått som følge av bruk eller misbruk av innholdet i denne boken, for å unnlate å kontakte lege eller for å følge råd publisert på tredje parts nettside’»

Her er omtalen av boka hos Cappelen Damm

Har klagd boka inn til Forbrukertilsynet

Stortingsrepresentant Tom-Christer Nilsen (H) i Stortingets næringskomité klagde nylig forlaget inn til Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerrådet), skriver Dagbladet.

Les mer om innklagingen her

Nilsen sa til Dagbladet at han mener markedsføringen er uetisk.

– Omtalen gir et inntrykk av at Cappelen Damm går god for at William er i kontakt med åndelige vesener som gir ham informasjon om helse, sykdommer og helbredelse. Dette er påstander som hadde vært ulovlige om det sto på kosttilskudd, og det er etter mitt syn så alvorlig at Forbrukertilsynet burde komme på banen, uttalte han.

Les også: Stoffskifteforbundet ønsker å være en motvekt til bølgen av falsk informasjon