Åpent møte om kosthold med Nina Husø og Helén O. Fuhr

Aktivitetskalenderen, som du finner på vår nettside, gir en oversikt over aktivitetstilbud for Stoffskifteforbundets medlemmer rundt om i våre lokallag. Her arrangeres det foredrag, kaféprat med erfaringsutveksling og andre aktiviteter. Hensikten er å spre kunnskap og ikke minst skape samhold og fellesskap for personer med stoffskiftesykdommer og deres pårørende.

I begynnelsen av mars, før tiltakene ble iverksatt, arrangerte Vestfold lokallag foredrag om kosthold med ernæringsterapeuter Nina Husø og Helén Fuhr. Temamøtet omhandlet lavt stoffskifte og anti-inflammatorisk mat og ble avholdt på Holmestrand bibliotek. Med forholdsregler, håndhygiene og god avstand, fikk deltakerne innhentet nyttig kunnskap og informasjon om både lavt stoffskifte og sunt og variert kosthold.

Nina Husø og Helen Fuhr er begge ernæringsterapeuter fra Senter for livsstilsmedisin. Sammen har de utarbeidet kostholdsplaner og avholdt kurs og foredrag om ernæring og lavt stoffskifte. Deres kostholdsplaner tar utgangspunkt i fire ukeplaner med enkle og sunne oppskrifter.

Næringsstoffene vi får i oss har påvirkning på helsen, akkurat som næringsfattig mat har negativ effekt på tarmen. Her er en liten oversikt over noen av kroppens oppgaver og funksjoner:

Magesyre og enzymer

• Bryter ned maten
• Dreper uønskede bakterier
• Hjelper til med opptak av næringsstoffer

Lever

• Konverterer T4 til T3

Galle

• Bryter ned fett
• Dreper bakterier

Enzymer

• Bryter ned maten

Tarmbiota

• Konverterer T4 til T3
• Hjelper å bryte ned næringsstoffer i maten
• Produserer nyttige fettsyrer og annet

Foredraget på Holmestrand bibliotek tok utgangspunkt i sammenhengen mellom sykdom, fordøyelse og mat. Andre del av foredraget tok for seg hvordan lavt stoffskifte kan påvirke mentale funksjoner, muskler og skjelett og hormonbalansen. Stoffskifteprøver og verdiene på prøvesvar basert på standard og optimal referanse ble også belyst. Avslutningsvis fikk deltakerne noen fornuftige råd og tips om hva man kan gjøre for god mage og bedre kosthold. En viktig del i veien mot et bedre kosthold er å få i seg nok anti-inflammatorisk mat, det vil si mat som skal virke betennelsesdempende, støtte kroppen og bidra til stabilt blodsukker. Anbefalinger som ble trukket frem var å unngå å drikke store mengder til maten, ikke stresse ved matbordet, tygge maten godt, innføre ren mat med fiber og plantestoffer i kostholdet og forsøke å unngå store mengder karbohydrater og mat som trigger inflammasjon.

Det er viktig for oss at våre medlemmer blir tilført relevant og tilpassede råd om stoffskiftesykdom.  Vi samarbeider med mange forskjellige aktører og fagpersoner innen flere felt for å kunne gi våre medlemmer et bredest mulig tilbud. Blant disse medlemsfordelene finner du også Roede-instruktørene som kan være behjelpelige med relevant kompetanse.

Roede-instruktørene har god kompetanse om stoffskiftesykdommer som gjør at du får en bedre oppfølging og bedre tilpassede råd. Våre medlemmer får rabatt på Roede-appen som inneholder rundt 900 oppskrifter, og rabatt på kr. 200 pr. livsstilskurs. Stoffskifteforbundet har også inngått samarbeid med Fedon Helse. Klinikken har et tverrfaglig team bestående av leger, sykepleiere og ernæringsfysiologer. I tillegg følger 50 prosent rabatt på 45 minutters oppstartskonsultasjon for vektreduksjon hos Fedon Helse (til en verdi av 545 kroner) og 25 prosent rabatt på alle kurs hos Fedon Helse. Les mer her.

Som følge av Koronasituasjonen har det ikke vært aktiviteter i lokallagene etter at regjeringen innførte tiltakene 12. mars, men vi oppfordrer våre medlemmer til å følge med på tilbudene etterhvert som tiltakene myknes opp og det blir åpent for arrangementer i fremtiden.

Vi ser frem til at ting stabiliserer seg igjen, slik at våre lokallag kan begynne med å arrangere medlemstreff, gode foredrag og andre aktiviteter.

Bilde: Trine Lise Nilsen