
Det er viktig å spre litt glede gjennom de plattformene vi har, særlig nå som vi opplever en mer utfordrende hverdag. Derfor har vi samlet noen anbefalinger fra Stoffskifteforbundets administrasjon, medlemmer og Facebook-følgere.
Agnethe Ekre fra administrasjonen starter med å fortelle oss litt om sin hverdag og anbefaler noen grep som kan gjøre hverdagen enklere og bedre.
Agnethes hjemmekontor
– Det er rart og annerledes å stå opp om morgenen for tiden. De tidligere rutinene er skiftet ut med det jeg liker å kalle «midlertidige» rutiner.
Hjemmekontor har både fordeler og ulemper, og vi fyller dagene som best vi kan med både jobb, skole og aktiviteter. Vi har laget skoleplass ved kjøkkenbordet, mens jeg har inntatt sofaen. Sikkert ikke den beste arbeidsstillingen over tid, men jeg er heldigvis glad i sofaen min.
Det beste med arbeidsdagen min er vårt felles kaffemøte i administrasjonen som vi tar over video kl. 10.00. Vi har et godt samhold, og det er fint å se kollegaene mine hver dag, selv om det er gjennom PC-skjermen.
For å få tiden til å gå etter skole og jobb har vi følgende tips som vi kan anbefale:
Bak en kake, og la barna stå for pynten. På denne måten får alle være med i bakeprosessen og det gir en ekstra stor glede i hverdagen!
Rydd i klesskapet: Ut med vinterklærne og inn med vårklær. Du har sikkert masse du kan gi bort!
Hjemmetid åpner også for et utvalg av filmer og TV-serier man kan se på. Her er 5 av mine seriefavoritter på HBO:
- Sharp Objects (det skumleste i verden er dårlige familierelasjoner)
- Succession
- The Handmaids tale
- Ray Donovan
- Big Little Lies
Det er også et godt utvalg å hente fra Netflix; et så stort utvalg at det blir vanskelig å velge. For meg er Netflix i bruk både når jeg kjeder meg, ønsker å se noe skikkelig bra, eller når jeg bare trenger litt bakgrunnstøy. Her kan jeg anbefale 5 av mine seriefavoritter:
- Mindhunter
- Orange is the new black
- When they see us
- The Americans
Skjermtid for barn
Når det er barnas tur til litt skjermtid, er det heldigvis mye å hente der. Enten det er fantasi, eller serier som har mer fokus på faktabasert kunnskap, er det flere muligheter. Her er noen barnevennlige Netflix-serier:
- Our planet – Vårt utrolige hjem (fra skaperne bak Planet Earth)
- Trolljegerne
- Spør Kunnskapsrobotene
- Supermonstrene
Anbefalinger fra våre medlemmer og Facebook-følgere
Vi har også fått gode anbefalinger fra andre som vi håper dere kan ha nytte av:
1. Hold deg i bevegelse!
Nå som man er så mye inne, er det helt essensielt å få seg litt luft i løpet av dagen, da selvfølgelig med forhåndsregler. Ta deg en gåtur eller joggetur i nærområdet, og få klarnet tankene litt. Bor du for eksempel ved Nydalen eller Grünerløkka i Oslo, kan vi anbefale en fin tur langs Akerselva opp til Nydalen.
Det er særlig viktig å holde kroppen i aktivitet. På sin treningsblogg har personlig trener Jørgine Vasstrand laget gode treningsøkter med flere tilpassede treninger, både for barn, trening for nybegynnere og de som er mer i aktivitet enn gjennomsnittet.
Full kroppsprogram med ulike treningsnivåer, både skriftlig og demonstrert med video, finner du ved å klikke her.
Vil du trene ute, kan du ta utgangspunkt i en god treningsøkt her. Du trenger ikke utstyr til dette.
Gymtimen til barna er heller ikke glemt, og du kan få noen ideer til å holde barna i aktivitet i denne videoen.
2. God musikk for ørene!
Alle har sine gode spillelister på Spotify eller andre musikkstrømmetjenester som får opp humøret. Nå har flere musikere startet med såkalt “live-streaming”, et konsept som går ut på å fremføre sine låter gjennom Facebook og Instagram basert på seernes favoritter. Er du hyppig bruker av Instagram og har en eller flere favorittmusikere som du følger, er det bare å holde øynene oppe.
Har du piano eller keyboard tilgjengelig hjemme, men den er lite brukt? Børst vekk støvet og last ned følgende app:
Simply Piano by Joy Tunes (NB: På engelsk)
Appen tilpasser dine kurs basert på om du har piano, keyboard eller ingen av delene. Etter at du har lastet den ned, får du også spørsmål om hvilket nivå du ligger på. På denne måten får du tilpasset opplæring basert på hvor mye du kan fra før av.
3. Last ned DuoLingo og lær deg et nytt språk!
DuoLingo er et fantastisk verktøy for å lære seg et nytt fremmedspråk. Tjenesten tilbyr gratis språkkurs. Du finner tjenesten ved å laste ned appen på mobilen eller på www.duolingo.com. For å følge undervisningen på DuoLingo bør du imidlertid beherske grunnleggende engelsk.
4. Trenger du litt inspirasjon til matlaging?
Tara magasin har plukket ut 12 matblogger – alt fra sunn og god hverdagsmat til deilige bakverk.
Utvalget er blant annet tilpasset etter familieporsjoner, allergier og ernæring. Listen over matblogger finner du her.
5. Tilrettelegging av opplæring hjemme
Så kommer kanskje den mest utfordrende delen for foresatte som må balansere mellom hjemmekontor og skolearbeid for barna. Opplæring hjemme er en ny situasjon, både for elever og lærere. Mange må nå jobbe med digitale løsninger på nye måter som man ikke er helt trygg på. Utdanningsdirektoratet har kommet med nye råd til dette, som vi anbefaler alle foresatte å følge.
Gode råd kan være:
- Gjør deg noen erfaringer ved å prøve ut løsningene selv.
- Husk å dele erfaringer med kollegaer.
- Det kan være lurt å etablere grupper på tvers.
- Sørg for god opplæring i systemene, så langt det lar seg gjøre.
- Husk at elevene også kan ha gode tips og råd.
Les mer på Utdanningsdirektoratet sin nettside.
6. Lær hunden din nye triks
Har du en hund du vil lære nye triks? I disse tider hvor man må holde seg inne, er det særlig viktig å gjøre aktiviteter alle kan ha nytte av.
NRK har samlet de beste tipsene fra hundetrener Maren Teien Rørvik. Lær de nye triksene her.
7. Kontinuitet i hverdager og helgedager
For å få en god kontinuitet i hverdagen, anbefaler vi avslutningsvis å lage en konkret ukeplan med daglige gjøremål. Les gjerne også Aftenpostens beste tips og enkle grep til å bevare husfreden.
Og sist men ikke minst; finn frem brettspill, kortstokk og puslespill. Men husk også at det finnes andre måter å sosialisere seg på enn bare å være med hverandre fysisk.
For dere som bor alene kan man alternativt arrangere videomøter med venner og slektninger, gjerne med noe godt i glasset, felles musikk i bakgrunnen eller til og med quiz som omhandler ulike temaer.
Vi ønsker alle en trivelig tid fremover, og håper disse anbefalingene faller i smak!